A kormányzat első éve – a fogyatékosok szemével

0

A miniszterelnöknek írott nyílt levélben értékelte a Fidesz-KDNP kormány egy évét négy fogyatékos szervezet.

A Berta László alapító (Látássérült Állampolgárok Jogaiért Mozgalom), Czikora Róbert alapító (Látássérült Állampolgárok Jogaiért Mozgalom), Kemény Péter ügyvezető (Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetsége) és Láta Anna alapító (Ápolási Díjon Lévő Szülők Mikroközössége) által írott levél szerint a kormányprogram négy témát határozott meg problématerületként a fogyatékosokra nézve.

Forráskivonások a fogyatékosságügyi területéről” – ez volt a kormányprogram egyik megoldandó problémaja, írták, ehhez képest a kormány a fogyatékosságügyi kiadásokat 10 milliárd forinttal csökkentette. Az “Érdekvédelmi szervezetek kiszolgáltatott helyzetbe taszítása” – ezt szintén hibának tartotta a kormányprogram. Ennek ellenére 2011-ben az öt nagy érdekvédelmi szervezet nem kapta vissza a korábbi támogatási összegeket, de – mint írták – a támogatási rendszer átláthatatlanná tételével, és a megpályázható források csökkentésével ellehetetlenítették a kisebb költségvetésű civil szervezeteket is.

 

Ugyancsak szerepelt a programban problémaként a “Fogyatékossági támogatás összegének befagyasztása” – ez a levél szerint 2011-ben sem változott, sőt, a megszűnő rehabilitációs szolgáltatok miatt sokak élete lett újra kilátástalanul nehéz. “Kitolták az akadálymentesítés határidejét” – vetette fel problémaként a kormányprogram. 2010-ben lejárt a közintézmények akadálymentesítésének határideje, ám az Orbán-kormány a határidő be nem tartását semmilyen szankcióval nem sújtja. A kormányprogram szerint korábban “Drasztikusan csökkentették a megváltozott munkaképességűek támogatását“. Ehhez képest 2011-ben megszűnt a fogyatékos munkavállalók aktív munkaerő-piaci programjait finanszírozó Rehabilitációs Alaprész, és a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtott bértámogatás, költségkompenzáció keretforrása 9 milliárddal csökkent.

Bár az érdekvédelmi szervezetek méltatlan helyzetére utalva kampányolt a Fidesz-KDNP, az aláírók szerint a mai kormány nem kommunikál a fogyatékos emberek érdekképviseleteivel: egy éve nem működtetik az Országos Fogyatékosügyi Tanácsot. Az elmúlt egy évben érdekegyeztetés nélkül fogadtak el számos olyan jogszabályt, ami a fogyatékos embereket is drasztikusan érinti. Az aláírók utaltak az új alkotmányra, amelynek egyik pontja a “társadalmilag hasznos tevékenység kritériumává teszi a szociális támogatásokhoz hozzáférés jogát“.  Ez – szerintük – több százezer fogyatékos ember életétnek ellehetetlenülését vetíti előre.

forrás: NÉPSZAVA

 

MEGOSZTÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!