Akadálymentes kirándulás a Mátrában

0

Sokan azt gondolják, hogy a Mátrában nincs, vagy alig van lehetőség az akadálymentes kirándulásra. Hegyek között bizony elég nehéz közlekedni kerekesszékkel, de azért lehet itt is tartalmas kirándulást szervezni. Nézzük meg, hogy hogyan.

A szállás

A gyöngyvirág szálló akadálymentesített bejárata
A Gyöngyvirág Szálló akadálymentesített bejárata

A Mátrában rengeteg akadálymentes szállást hirdetnek, de azért érdemes arra is figyelni, hogy ez pontosan mit jelent. Gyakran találkoztunk olyan ajánlattal, hogy a szobába ugyan be lehetett gurulni kerekesszékkel, de a fürdőszoba nem volt akadálymentesített.

Mi a mátrafüredi Gyöngyvirág szálló mozgáskorlátozottak számára felszerelt szobáját javasoljuk. A szoba két személy részére ideális, a szállók megszokott felszereltsége mellett (hűtőszekrény, tv, ruhaszekrény, asztal) akadálymentes fürdőszoba került kialakításra.

Szóval ha akadálymentes szállást szeretnénk , akkor az ebben a szállóban két fő részére reggelivel a szoba ára 11.000 Ft-ba kerül.

Látnivalók

A kisnánai vár

A Mátrában sok látni való van, de gondolták volna, hogy van egy vár, amelynek nagy részét kerekesszékkel is be lehet járni? Ez a vár Mátrafüredtől 19 km-re, Kisnánán található. A település közepén emelkedő dombon magasodó, a közelmúltban helyreállított gót stílusú várrom ma Vármúzeumnak ad otthont. Az ásatások során falrészek, épületmaradványok, ércpénzek, csontok kerültek elő, amelyeket hamarosan kiállítanak a várban. A helyreállításnak köszönhetően a várba vezető út teljesen akadálymentes, majd a bejáratához érve egy hídon keresztül lehet bejutni. Itt aztán kerekesszékkel  a vár udvarát teljesen be lehet járni.

A toronyba vezető lépcsőt is felújították, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környékre. Kerekesszékes sorstársak kedvéért itt látható, egy kamerával rögzített látkép.

Kilátás a várból

 

A gyöngyösi Mátra múzeum

A Mátra múzeum 2009-ben az év múzeuma lett, ezért nagy várakozással indultunk a megtekintésére.

A Mátra múzeum bejárata
A Mátra múzeum bejárata

A múzeum előtt  mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkoló áll rendelkezésre, a belépés a fogyatékkal élők és kísérője számára díjtalan.

Az Orczy kastély és kastélykert felújítása mellett egy vadonatúj és korszerű Természettudományi Pavilont is építettek.

Mindkét épület teljesen akadálymentesített, és korszerű mozgáskorlátozott mosdóval van ellátva, a szintek közötti közlekedést lift segíti. A személyzet kedves és segítőkész, folyamatosan figyelnek a látogatókra, és igény esetén segítséget nyújtanak számukra.

Nem csak a múzeumi látnivalók csábíthatják az ide érkezőket. Maga a kastélykert is igényesen lett felújítva, a parkban a csodálatos növények mellett egy kis halas tavat is kialakítottak. Gondoltak a gyerekekre is: ők a játszótéren szórakozhatnak, míg a szülők a parkban pihenhetnek.

Az Orczy kastély épületében helytörténeti, vadásztörténeti, ásványtani, és ősmaradványokat bemutató kiállítások mellett a földszinten található a múzeum egyik fő látványossága, a mamut. A hatalmas méretű  állat Mátraderecskén 1949-ben Dancza János és Vértes László ásatásán került elő, Zám Ferenc kertjében. A feltárás során megállapították, hogy az állat elsődleges helyen, tehát az elpusztulás helyén került elő. Első alkalommal 1970-ben került kiállításra a Mátra Múzeum állandó kiállításában.

A tudományos csonttani (fogkorona) vizsgálatok alapján a mátraderecskei mamut életkora kb. 50-55 év, tehát kifejlett példány maradványát találták meg. A csontváz feltárása során egy durva kidolgozású kalcedon kőpenge is előkerült, mely Vértes László meghatározása szerint a korai Szeleta-kultúrába sorolható.

mamut2.jpg

A múzeum legérdekesebb része a Természettudományi Pavilon, ahol az élővilágot a föld alatti gyökérzet állat és növényvilágától felfelé haladva a cserje szinten át egészen a lombkorona élővilágáig szintenként mutatják be. A pavilonban kapott helyet a pálmaház is, ahol számtalan növényt ismerhetünk meg.

Mátra múzeum középszint
Mátra múzeum középszintje, azaz a cserjeszint

Ha további információt szeretne a múzeumról és a kiállításokról, akkor kattintson ide.

Hamarosan folytatjuk….

Szerző: O.Cs.

MEGOSZTÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!