Egységkulccsal használható a legtöbb mozgáskorlátozott WC Nyugat-Európában

2

Mi is az az euro key?

Kb 3 évvel ezelőtt voltunk először az ausztriai Klagenfurtban, amikor a kerekesszéket használó feleségemnek WC-re kellett mennie a belvárosban. A turisztikai kirendeltségen nagyon készségesek voltak, útba igazítottak az első akadálymentes toalett felé. Amikor megtaláltuk, akkor találkoztunk először az Európai Unió legnagyszerűbb mozgássérült WC kialakításával, már ami a bejutást illeti….

Szóval amikor odaértünk az illemhelyhez, legnagyobb meglepetésünkre zárva volt a toalett ajtaja. Nagy betűkkel ki volt rá írva, hogy “EURO-KEY” !  Kezdő magyar utazóként csak bámultuk az ajtót, fogalmunk sem volt, hogy mi lehet ez az euró izé kulcs, de mivel a feleségem már nagyon szeretett volna bejutni, próbáltunk a kulcshoz hozzájutni.

tolalett kulcsA kulcs, ami minden mozgáskorlátozott WC-t nyit Nyugat-Európában

Az első ember, akit megkérdeztünk , egy árus volt a WC szomszédságában lévő  büfében. Mivel nem beszélek németül csak angolul, ezen a nyelven próbáltam megtudni, hogy kitől tudnánk elkérni a toalett kulcsát. Az árus erre a kérdésre azt válaszolta, hogy a kulcs nálunk van, mert aki mozgássérült, annál kell hogy legyen ilyen kulcs. Értetlenül álltunk a dolog (no meg a WC) előtt, és azt gondoltuk, hogy viccel velünk ez az ember, pedig hát az idő -és még más dolog is- nagyon-nagyon szorított. Mondtuk,  hogy mi magyarok vagyunk, nincs kulcsunk, és kértük hogy nyissa ki az ajtót, ha van nála ilyen kulcs, de azonban erre nem került sor, mert a férfi válasza az volt, hogy csak a mozgássérülteknek van ilyen kulcsa, neki pedig nincs.

Amikor tudakoltam tőle, hogy miért van zárva egyáltalán a WC ajtaja, akkor következett az a válasz, amire itt közép-  és kelet- Európában csak csodálkozva tátjuk el a szánkat.

Szóval azt a felvilágosítást kaptuk, hogy Ausztriában, Németországban, Olaszországban és Svájcban olyan akadálymentes WC-k vannak kialakítva, amelyeket egységkulccsal lehet nyitni, és csak és kizárólag a mozgássérültek használhatják ezeket az illemhelyeket.

Azaz ha van egy ilyen kulcsod, azzal az összes mozgáskorlátozottak részére kialakított toalett ajtaja nyitható, mondjuk úgy tőlünk nyugatabbra. Megköszöntük az információt, és gyorsan keresnünk kellett egy másik illemhelyet. Végül egy benzinkútnál kötöttünk ki, ahol aztán sikerült is az eredeti célt megvalósítani.

Amikor haza érkeztünk, akkor elhatároztam, hogy még egyszer nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy azért nem tudunk használni  egy osztrák akadálymentesített toalettet, mert nincs hozzá kulcsunk. Némi böngészés után az interneten megtaláltam azt az osztrák oldalt, ahol ezt a kulcsot be lehet szerezni. Én naívan azt gondoltam, hogy itthon is van valaki – mondjuk egy mozgáskorlátozottakkal foglalkozó szervezet – ahol ehhez a kulcshoz hozzá lehet jutni. Mondanom sem kell, hogy óriásit tévedtem…

Megkerestem a MEOSZ-t, de ők még nem hallottak erről az egység kulcs rendszerről, azt ígérték, hogy utána néznek és visszahívnak. A visszahívás eredménye az lett, hogy kaptam egy bécsi címet, menjek ki oda és ott ha megfelelő papírokkal igazolom, hogy mozgássérült vagyok, akkor hozzá juthatok a hőn áhított kulcshoz. Még egy pár telefont megejtettem, de nem vezetett eredményre egyik sem.

Nagyon eltökélt voltam, így aztán addig nem is akartam “leállni”, amíg a kezemben nem lesz az a  kulcs, ami  “Európa toalettjeit” nyitja. Írtam az Osztrák Rehabilitációs Társaság-nak egy e-mailt azzal, hogy szeretnék egy ilyen kulcsot, és legnagyobb meglepetésemre minden további nehézségek nélkül, 1 héten belül postázták is részünkre az euro key-t (A megrendelés menete itt).

És nem csak a kulcsot kaptuk készhez, hanem egy 26 oldalas listát, ahol fel vannak sorolva városok és tartományok szerint azok az illemhelyek, ahová Ausztriában az euro-kulccsal bejuthat az emberfia.  Az aktuális lista ide kattintva letölthető (Meglepő, hogy Bécsben például 341 (!) ilyen toalett van).

Azóta többször voltunk Ausztriában és Németországban, ahol most már a városokban tényleg akadályok nélkül használta a feleségem az illemhelyet, ugyan így az autópályák mentén, a vasútállomásokon és -bármily meglepő- a vonaton is.  Volt, amelyik még zenélt is, amíg bent volt, de az valamennyi illemhelyről elmondható, hogy pedánsan tiszták voltak, még a vonatokon is (ez utóbbi itthon az esetek többségében nem mondható el).

Jó lenne, ha Magyarországon “ragadós” lenne ez a nyugati példa, és Kelet-Európában Csehország után nálunk honosítanák meg ezt az egységkulcsos rendszert, bár jól lehet, hogy először akadálymentes WC-k kialakítására lenne szükség. Ha itthon el akarsz menni bárhová is kirándulni, akkor a következő lehetőségeid vannak az akadálymentes WC használatára:  bevásárló központok, benzinkutak, egyre több vonatpályaudvar. Na de ez egy másik történet, hamarosan ezzel foglalkozunk majd.

Szerző: O.Cs.

MEGOSZTÁS

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ez igazán hasznos információ. Én se tudtam róla, hogy létezik ilyen egyszerű megoldás. Várjuk a többi cikket is !
    Nagyon tetszik az oldal és végre egy olyan hely, ahol valós információhoz jutunk 🙂

  2. Én még nem jártam külföldön, ezért az ilyen történetek meseszerűnek tűnnek. Csak az itteni tapasztalataimat mondhatom el. Pld.,ha Budapestre akarok menni, csak olyan helyekre mehetek, ahol közel vannak bevásárló központok, mert ott biztos, hogy van akadálymentes wc. Viszont már többször jártam úgy, hogy éppen foglalt volt, és aki használta, kiderült, hogy ép, egészséges ember volt.
    Egy kezemen meg tudom számolni, hol volt tisztaság. Több helyen a wc maga büdös, koszos volt, a wc papír a földön ázott a vízben.
    Én tudom, hogy mekkora küzdelem árán kell egy mozgássérültnek megtanulni, hogy – emberhez méltón – a saját higiéniáját megőrizhesse. Ezért nem gondolom, hogy azt a környezetet ne becsülné meg.

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!