Akadálymentesítési programot indít a közszolgáltatásban a kormány

0

Akadálymentesítési programot indít a közszolgáltatásban a kormány; a cél az, hogy a kormányablakok és a kormányhivatalokhoz tartozó szervezetek ügyfélszolgáltatásai könnyen elérhetőek legyenek a fogyatékkal élők, illetve az idős emberek és a kismamák számára – jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, melyet jeltolmács is segített..

Navracsics Tibor ismertetése szerint az Új Széchenyi Terv keretében elindított mintegy 5,2 milliárd forint költségvetésű uniós tárcaközi esélyegyenlőségi projektre folyamatosan pályázhatnak – a főváros és Pest megye kivételével – az intézmények. Első körben május végéig a kormányablakok, míg a második körben augusztus végéig a kormányhivatalokhoz tartozó szervezetek, például a rehabilitációs szakigazgatási szervek, munkaügyi központok, nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, szociális és gyámhivatalok pályázhatnak.

A miniszter azt hangoztatta, a közigazgatási reformmal a kormány célja az volt, hogy az ügyintézést könnyebbé és könnyebben elérhetővé tegyék a polgárok számára. 

Jelezte: az év végére már 300 kormányablak biztosítja majd az állam szolgáltatásait országszerte. Arra is kitért, a kormányzat megállapodott a MÁV-val abban, hogy – ha az uniós források lehetővé teszik – a nagyobb pályaudvarokon is kialakítanak majd kormányablakokat. 

Navracsics Tibor azt hangoztatta, hogy az akadálymentesítés megteremtése nem érdem, az az állam kötelessége az érintett polgárai érdekeit képviselni. A miniszter szerint optimális esetben az év vége felé, míg reális esetben a jövő év elején már akadálymentesített kormányablakok és szakigazgatási szervek várják az ügyfeleket.

Fotó: Burger Zsolt

Soltész Miklós arról beszélt, az esélyegyenlőségi pályázat kiírását felmérés előzte meg azért, hogy az akadálymentesítés valóban a leglátogatottabb intézményekben valósuljon meg, és azokon a helyeken, ahol valóban szükség lesz rá. Az államtitkár azt mondta, a fizikai akadálymentesítésen túl különböző – például műszaki, informatikai – megoldásokat keresnek arra, hogy a fogyatékosságal élő emberek ügyintézése könnyebbé váljon. 

Példaként említette, hogy a hallássérültek számára az ügyintézés során egy olyan teret alakítanak ki, ahol az emberi hang felerősödve hallható. Soltész Miklós közölte, azt kérik, hogy az egyes pályázatokba lehetőleg vonják be a fogyatékos emberek helyi szervezeteit is. Bejelentette továbbá, hogy a 2014 és 2020 közötti európai uniós pénzügyi támogatási időszakban újabb összegeket kívánnak elkülöníteni hasonló akadálymentesítési célokra.

(MTI)

MEGOSZTÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!