Akadálymentesített a fonyódi Várhegy kilátó

0

Közel 100 millió forintos beruházásból valósult meg a fonyódiak álma. Pénteken délelőtt átadták az ország vélhetően egyetlen akadálymentesített kilátóját és a hozzá tervezett tanösvényt. A nemzeti színű szalagot Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Hidvégi József, a város polgármestere vágta át.

A Balaton egészére, a berek védett lápvidékére és a somogyi dombságra páratlan látványt nyújt a mozgáskorlátozottak által is látogatható Várhegy kilátó, ahol a körpanorámás faépítmény mellett egy akadálymentes parkolót, egy mosdót és egy tanösvényt is kialakítottak, rönk bútorokkal, padokkal. A kilátóhoz vezető tanösvény a helyi élővilágot, a természeti értékeket mutatja be kihelyezett táblákon.

A fonyódi Várhegy kilátó
A fonyódi Várhegy kilátó

A gyönyörű kilátás mellett megéri sétálni egy kicsit a természetben is. Ez a tanösvény arra jó, hogy megismerteti a berekben élő állatokat, a növényeket, a környezetünket és magát a kilátóval kapcsolatos dolgokat – közölte a város polgármestere, majd hozzátette: bíznak benne, hogy a kilátó a város jelképévé és turisztikai vonzerejévé válik.

A nagy vállalkozásokhoz nem nagy hőstettekre, hanem türelemre van szükség. 5 év alatt a megye legeladósodottabb városát csak mondhatni tégláról-téglára lehetett újra felépíteni. Öt év alatt elképesztő utat jártak be, rendezett a város, utakat építettek, kulturális központot, orvosi rendelőt és még sorolni lehetne, hogy mi mindent építettek, és itt állt egy elképesztően rossz állapotú torony, mely toronyból talán a déli part legszebb panorámája látható mostantól és nem csak a fonyódiak és nem csak a somogyiak és nem csak a magyarok, hanem az egész világ számára. A kilátó és az oda vezető tanösvény talán jobban vonzza majd a turistákat Fonyódra is, lendületet adva ezzel a dél-balatoni turizmusnak – mondta köszöntőjében Gelencsér Attila.

Az akadálymentesített Várhegy kilátót és a hozzá vezető tanösvényt 67 millió forintos uniós támogatással, 30 millió forintos önrésszel kiegészítve alakította ki Fonyód. A négyszintes építmény egy adótorony köré épült úgy, hogy még a kerekesszékesek is könnyedén feljuthatnak a lombkoronaszint fölé. Ifjabb Lőrincz Ferenc tervező szerint szinte lehetetlen feladat volt a 237 méter magas Várhegyet – mely közútról szinte megközelíthetetlen – akadálymentessé tenni. A balatoni panoráma eddig is fenséges látványt nyújtott erről a helyről, ám most a kilátó plusz 15 méterével tovább fokozták az élményt. A kilátót szombattól vehette birtokba a nagyközönség, végleges formáját pedig körülbelül őszre nyeri el közvetlen környezete is.

forrás: Somogy-megye online

MEGOSZTÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!