Államilag garantált használt autó?

2

Jövő év végén indulhat az állami járműtörténeti adatbázis

Hogy lehetne kisebb lutri a használtautó-vásárlás? Az Autós Nagykoalíció kilobbizta a komplex központi adatbázist, ami jövőre elkészülhet.

Az autók sorsának minden fontos mozzanatát rögzítené a rendszer. A tulajdonosváltás, a vizsga, de még a szervizesemények is bekerülnének a nyilvántartásba

Az autók sorsának minden fontos mozzanatát rögzítené a rendszer.

A tulajdonosváltás, a vizsga, de még a szervizesemények is bekerülnének a nyilvántartásba

 

Akár már jövőre elkészülhet a használtautó-vásárlók számára hasznos járműtörténeti adatbázis. Az Autós Nagykoalíció évi százezres látogatószámra számít, ugyanis ennyi autó cserél gazdát évente Magyarországon. Az állam által fenntartott használtautó-adatbázis előnyeit talán nem kell hosszan ecsetelni. Aki valaha vett már használt autót, az nagyra tud értékelni bármilyen megbízható információt a kiszemelt példányról. Ez a fejlesztés elméletben minden eladó autót nyitott könyvvé tehetne, amiben ráadásul már a vásárlás előtt lapozgathatna a leendő új tulajdonos.

Knezsik István, az érdekvédelmi szervezet elnöke nyilatkozatában arra utalt, hogy megvan a rendszer felállításához szükséges politikai támogatás. A referenciaként működő adatbázis üzemeltetése az állam feladata lenne, a kiépítésének a költségeit is a “nagy közösből” fizetnénk. Hogy később ezt át lehetne-e testálni a vásárlókra, még függőben van. A lekérdezés és ezzel az előélet garanciája akár fizetős szolgáltatás is lehetne − autóipari-érdekvédelmi forrásaink szerint biztosan az lesz. Az egész rendszer alapja lehetne a kilométeróra-tekeréses visszaélések kiküszöbölésének.

Lehet, hogy a vevő csak pénzért tudhatja meg, tekert autót vesz, vagy valós futásút. Ár függvénye lesz, de előreláthatólag meg fogja érni

Lehet, hogy a vevő csak pénzért tudhatja meg, tekert autót vesz, vagy valós futásút.

Ár függvénye lesz, de előreláthatólag meg fogja érni

Jelenleg is közel 3 millió jármű kilométeróra-állása szerepel a közúti közlekedési járműnyilvántartásban, ezeket az adatokat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, a KEK KH 2012 elejétől gyűjtögeti. Ezek az adatok elméletileg eddig is kikérhetőek voltak, a pluszt az jelentené, ha az Autós Nagykoalíció el tudná érni azt is, hogy a biztosítótársaságok a felállítandó új rendszer számára hozzáférhetővé tegyék a káresemények jegyzékét, s azt is, hogy a szervizek is írjanak bele. Így nem csak a balesetek, azon információk is visszakereshetőek lennének, hogy az adott autót mikor, ki és miként javította.

FORRÁSAutónavigátor.hu
MEGOSZTÁS

2 HOZZÁSZÓLÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!