Az Euro-key beszerzése

6

Mint azt már korábban hírül adtuk, a nyugat- európai országokban egységkulccsal nyithatóak a mozgáskorlátozott illemhelyek. Ebből a cikkből megtudhatják, hogyan juthatnak hozzá a rászorulók ehhez a kulcshoz.

euro-kulcs

Ez a fajta kulcsrendszer nem új keletű dolog: 1986 óta létezik Németországban, később sikerrel terjedt el Svájcban, Olaszországban,  és Ausztriában is. A Kelet- Európai országok közül elsőként  Csehországban szereltek fel ilyen zárakat, és ha Horvátországot is ide számítjuk, akkor még ott található meg néhány helyen ez a fajta gondolkodás-gondoskodás. Ennek a kulcsrendszernek nem csak az illemhelyek használatánál van előnye, hanem pl. néhány helyen ezzel a kulccsal működtetik a mozgáskorlátozott lifteket is.

Az Euro-key-t Magyarországon tudomásunk szerint nem lehet még beszerezni, legközelebb és a legrövidebb időn belül csak Ausztriában, Bécsben lehet hozzájutni ehhez a kulcshoz.

Először is fontos tudni, hogy csak azok a személyek kaphatnak ilyen egységkulcsot, akik érvényes hatósági határozattal igazolják, hogy súlyos mozgáskorlátozottak.  Ilyen határozat pl.: a Magyar Államkincstár  fogyatékos támogatást megállapító határozata, vagy az Országos Orvosszakértői Intézet által kiadott Határozat.

 

A beszerzés menete tehát a következő:

1. Ha a fenti dokumentum a rendelkezésére áll, akkor e-mail-ben fel kell vennie a kapcsolatot az Osztrák Rehabilitációs Társaság-gal (ÖAR) a következő e-mail címen: dachverband@oear.or.at , vagy pedig levélben vagy személyes ezen a  címen:

ÖAR
Kennwort euro-key
1010 Wien, Stubenring 2/1/4

A tapasztalatunk szerint inkább német nyelven, vagy angolul kell felvenni velük a kapcsolatot, magyarul sajnos nem beszélnek. Az elektronikus, vagy sima levél mellékleteként el kell küldeni a határozat másolati példányát, és meg kell adni a postázási címet is, ahová a kulcs kézbesítését kérik.

2. Ha az ÖAR mindent rendben talál, akkor a válasz levelében elküldi azt a bankszámla számot, ahová a kulcs ellenértékét és a kézbesítési díjat át kell majd utalni, ugyanis a kulcs nem ingyenes (2010 első negyedévében 27 euró volt ez az összeg) .

3. Az ellenérték átutalását követően néhány napon belül postázzák az Euro-key-t.

Ez tulajdonképpen egy sorszámozott kulcs, amit illetéktelen személyre nem szabad átruházni, és fokozottan ügyelni kell a használatára, pl.: az illemhelyet amikor elhagyja, akkor vissza kell zárni az ajtót stb.

Remélem tudtunk segíteni olvasóinknak a kulcs beszerzésében, amennyiben további kérdés merülne fel, akkor a hozzászólásokban, vagy kapcsolati űrlapunkon várjuk jelentkezésüket.

MEGOSZTÁS

6 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Azt szeretném kérdezni,hogy az eurokulcs igényléséhez az orvosi papírt is le kell-e fordítani?Vagy elég ha így beszkennelem?Mert ha lefordítom nem lesz rajta a pecsét.Köszönettel:Lackó

  2. Nagy érdeklődéssel olvastam ezt a cikket. Már többször voltam Németországban, de nem tudtam erről a lehetőségről.
    Már fel is vettem a kapcsolatot az önök által leírtak szerint.
    Örülök, hogy végre van egy ilyen informativ oldal !

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!