Bemutatkozott az új troli a szegedieknek

0

Péntekeken mutatkozott először a nagy nyilvánosság előtt a legújabb szegedi troli, amelyből 13 darabot vásárolt a város. A Széchenyi téren, a Városháza előtt parkoló járművet bárki megnézhette, kipróbálhatta. Sokan éltek is ezzel a lehetőséggel.

Bemutatkozott az új troli a szegedieknek

Az új trolit bemutató sajtótájékoztatón először Nádas Levente a gyártó Ikarusz-Skoda képviselője köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a járművek kategóriájuk legmagasabb színvonalat képviselik. Reményét fejezte ki, hogy a teljes flotta határidőre elkészül és a szegediek szolgálatába áll. Kiemelte, a kocsitest magyar fejlesztés eredménye és itthon is készül, a hajtás rendszer pedig cseh gyártmány. A trolik 18,75 méter hosszúak, 2,55 méter szélesek és 124 utast tudnak szállítani. A legkorszerűbb fedélzeti információs rendszerrel szerelik valamennyit és fedélzeti megfigyelő rendszerrel is ellátják.

Azt, hogy a járművek mennyire felelenek meg a mozgáskorlátozott utasoknak, Kenyeres Lajos önkormányzati képviselő ki is próbálta, kerekesszékével gurult fel a trolira.

Botka László polgármester elmondta, a szegedi tömegközlekedés fejlesztésének egyik fontos állomása a trolibusz beszerzése. A város 13 járművet vásárolt, amelyből 11-et az unió finanszírozott. A polgármester felelevenítette, 2010-ben kötötték meg a szerződést a konzorciummal és az eredetei megállapodás értelmében 2011. novemberére kellett volna elkészülnie az első járműnek. Azonban politikai támadások és alaptalannak bizonyult feljelentések miatt 20 hónapot csúszott a troli átadása és csak mostanra érkezett meg Szegedre. Botka László kiemelte, ez az ügy is bizonyítja, érdemes küzdeni a fejlesztésekért, beruházásokért, még akkor is, ha sokszor alaptalan támadások érik a város vezetését.

A tervek szerint december 20-án indulna el az újonnan – szintén a Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretein – kiépített 10-es trolivonal, ahol az új trolik is közlekednek majd.

A flotta többi 12 járművét egy év alatt folyamatosan szállítja le a magyar-cseh gyártó konzorcium. Az utolsó trolibusz a tervek szerint 2014 szeptemberében érkezik.

Forrás: szeged.hu

MEGOSZTÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!