Ciki: tűsarkúban érvelt a mozgáskorlátozott parkolóhelyért – videó

0

Kampány indult a mozgássérült parkolók jogtalan használata ellen. Az akciósorozat első állomása Pécs volt.

 

Ciki, hogy jogosulatlanul ide állsz! – ezzel a szlogennel kezdődött kampánysorozat az országban, amelynek első állomása Pécs volt. A cél, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy sokan használják a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkoló helyeket olyanok is, akik nem szenvednek semmilyen betegségben. A kampány az önkormányzat és az egyik kereskedelmi tévécsatorna együttműködésében valósult meg.

 

A probléma mindennapos, az egyik nagy pécsi bevásárlóközpont parkolójában a Kossuth Rádió tudósítója azt tapasztalta, nagyon sokan úgy állnak be mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyre, hogy arra nem jogosultak. Egyikük elmondta, azért szegi meg a szabályt, mert úgyis sok az üres hely, ezért gondolta, senkit nem zavar, ha a sérült emberek járművei számára kijelölt parkoló részbe áll. Tulajdonképpen azonban ő is egyetért vele, hogy jobb, ha nem foglalják el mások a mozgáskorlátozottak helyeit, ezért legközelebb már ő sem tesz ilyet – nyilatkozta a megszólított férfi.

A kampány részeként Pécs főterén tartott demonstráció résztvevői közül, a kerekesszékkel érkező Úti Jenő és Szabó Attila parkolókban szerzett tapasztalataikról elmondták, a mozgáskorlátozottak helyeit elfoglaló autósok általában zavarba jönnek, ha szembesítik őket a szabálytalansággal. Volt olyan sofőr, aki visszaszállt az autóba, és elnézést kért. Akadt azonban olyan is, aki azt mondta, ő is jogosult a kijelölt helyre, „de akkora tűsarkú cipőben volt a hölgy, hogy mondtuk neki, hogy akkor ez mégis hogyan”, így végül sikerült meggyőzni, és kiállt az elfoglalt helyről – mesélte az egyik mozgássérült férfi.

 

Társa arról is beszélt, naponta előfordul, hogy autójával keringenie kell az otthonául szolgáló társasház körül, vagy valamely parkolóban, mert a mozgássérülteknek kialakított helyeken ott áll néhány nagy értékű személyautó, drága terepjáró. „Közhelynek számít, de általában tényleg ezek foglalják el a nem nekik épített parkolóhelyeket – tette hozzá a kerekes székes nyilatkozó.

A férfi szerint a szabályszegők nem gondolnak bele abba, hogy a mozgássérültek parkoló helyei nem azért vannak kijelölve ott ahol, hogy minél közelebb legyen például az üzletek bejáratához. Ezeknek a helyek azért fontosak a sérült embereknek, mert szélesebbek a szokásosnál, így számukra könnyebben használhatók. Ha valaki bottal, mankóval keres székkel ki akar szállni az autójából annak ez komoly segítség, mert normál méretű parkolóban nem mindig tudja elhagyni a kocsiját.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere, aki szintén ott volt a demonstráción, elmondta, az akció lényege, hogy felhívják a figyelmet a visszásságokra, és hogy el lehessen indulni egy normális megoldás felé.

 

forrás : hiradó.hu

MEGOSZTÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!