Csodakutyák adnak reményt a mozgáskorlátozott gyermekeknek

0

A kutyaterápia alkalmazási módszereiről szervezett kétnapos békéscsabai képzést péntekre és szombatra a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete és a Dogland Kutyasuli. Kovács Ágnes, a szervezet elnöke lapunknak elmondta, egyesületük kiemelt figyelmet fordít az alternatív módszerek alkalmazására a gyermekek fejlesztése területén.

A terápia apró csodák tömegét nyújtja az érintett családok számára, és akár egy életre meghatározhatják egy gyermek fejlődésének irányát és ütemét, valamint gondolkodásukat, életfelfogásukat is folyamatosan alakítja. A foglalkozások során a változás szemmel látható. A koordináltabb mozgás, járni- és beszélni tanulás, a társas viselkedési normák megértése és betartása, az értelmi- és érzelmi intelligencia fejlődése, a rég elveszített, vagy ki sem alakult motiváció- a terápiás kutya új reményt ad a gyermekek családjainak. A kutya kedvéért a gyermekek együttműködőbbek. Bátorságot merítenek bundás barátaiktól, nekik köszönhetően olyan dolgokat is megtesznek örömmel, melyekre már sokan úgy gondolták, nem lesznek képesek sem fizikailag, sem pedig szellemileg — mindez az önkéntes munkát végző Csodakutya Alapítvány honlapján olvasható.

— Mi pedig ezt a gyakorlatban is megtapasztalhattuk — hangsúlyozta Kovács Ágnes. — Volt olyan gyermek, aki a terápia  kezdetén szótlanul, nagyon visszafogottan viselkedett. Fél órát töltött el mindössze a terápiás kutyával, és mintha kicserélték volna. Sokkal nyitottabbá, közlékenyebb vált, és persze mozgásának is jót tett az együtt töltött idő.

Az egyesület elnöke kitért arra is, két fontos célt tűztek ki maguk elé a tegnap megkezdődött, ma befejeződő képzéssel.

— Egyrészt vártuk, várjuk a kutyásokat, akik megtanulnák a módszert. S persze számítunk a szakemberekre is, akik munkájuk során használhatják ezeket az ismereteket – tette hozzá Kovács Ágnes.

Az egyesület által működtetett Napraforgó Gyógypedagógiai Központban alkalmazzák először a módszert, de már készen állnak a hosszú távú tervek is a kezdeményezés népszerűsítésére, minél több helyre való eljuttatáshoz.

A Pálfi Péter vezette kutyasuli vállalta, hogy  részt vesznek egy 10 hónapos intenzív képzésen a Csodakutya Alapítványnál, és alkalmazzák a fogyatékos gyermekek fejlesztése érdekében. — Nagyon fontos, hogy kizárólag szakképzett emberek és kutyák végezzék a terápiát — fogalmazott Kovács Ágnes.

FORRÁSbeol.hu
MEGOSZTÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!