Gépjármű adó mentesség

13

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI.29.) Kormányrendelet 14. § (4) bekezdése módosult, így a súlyadó kedvezményre  jogosultak köre is megváltozott .

A Korm. rendelet szabályaiból következően a „7 pontos igazolással” illetőleg a Korm. rendelet 2012. március 30-ától hatályos 7. § ac) alpontja szerint szakértői szerv által kiadott szakvéleménnyel rendelkező személyek nem tekinthetők súlyos mozgáskorlátozottnak, így gépjármű-mentességre sem jogosultak, függetlenül attól, hogy egészségi állapotuk évek óta véglegesnek tekintendők. Ahhoz, hogy folyamatosan igénybe tudják venni a mentességet, 2012. év végéig vizsgálaton kell részt venniük, és új igazolással kell rendelkezniük.

 

A súlyos mozgáskorlátozottság tényének igazolására 2013-tól elfogadható dokumentumok:

−        A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (szakértői szerv, Budapesten itt: 1071 Budapest, Damjanich utca 48.,Tel:06-1-462-6422) által közlekedőképesség minősítéséről kiadott szakvélemény-másolat (a BNO kód XIII. főcsoportjába (M00-M99) tartozó vezető diagnózisra tekintettel megállapított, legalább 40%-os egészségkárosodással rendelkező személy),

−        A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998.évi XXVI. törvény (Fot.) szerinti fogyatékossági támogatás (MÁK általi) megállapításról szóló hatósági határozat (kizárólag mozgásszervi fogyatékosságra vonatkozó), vagy a megállapítás alapjául szolgáló hatályos szakhatósági állásfoglalás, szakvéleményének másolata,

−        A 18. életévét be nem töltött, magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságról szóló 5/2003. (II.19.) ESZCSM rendelet 1. számú mellékletének L) pontjában meghatározott mozgásszervi fogyatékosságban szenved, vagy P) pontjában meghatározott többszörös és összetett betegségben szenved, mely közül legalább az egyik mozgásszervi fogyatékosság – az erről szóló hatályos igazolás másolata.

 

Aki a fent felsorolt okiratok egyikével sem rendelkezik, annak fel kell keresnie a háziorvosát. A háziorvos az orvosi beutalót részére kiállítja. Ezt a beutalót és a rendelkezésre álló orvosi dokumentációkat (utoljára kiállított dokumentáció), a lakóhely szerint illetékes okmányirodába kell leadni. A kérelemmel az okmányiroda megkeresi a szakértői szervet a közlekedőképesség minősítése érdekében. A szakértői szervezet által, az okmányiroda részére megküldött állásfoglalást – az ügyfél részére – az okmányiroda fogja továbbítani. Az ügyfél ezen állásfoglalással igazolhatja a jogosultságát az adómentesség megállapítására, a lakóhely szerinti adócsoportnál.

 

Amennyiben a gépjármű adó mentességet 2013. évben is igénybe kívánja venni, úgy igazolnia kell a fent megjelölt dokumentumokkal a súlyos mozgáskorlátozott állapot fennállását.

Ha a régi „7. pontos igazolással” rendelkező személy a felülvizsgálaton 2012.december 31-ét követően vesz részt, akkor a gépjárműadó-mentesség az új igazolás kiállítását követő hónap 1. napjától jár.

Jogszabályi háttér megtekintéséhez kattints ide
MEGOSZTÁS

13 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Jonapot kérdésem 2016 11ho mozgáskorlátozot felűlvizsgálatom behivnak e vagy nekemkel ujrakérvényeznem.

  Elöreis köszönöm válaszát

  Balázs József

 2. Szeretném tudni,,,ha a férj nevén van a gépkocsi, akkor hiába rokkant a feleség,,nincs súlyadó
  kedvezmény.?????

 3. Tisztelt Cím? Van kedvezmény idős beteg édesanyám mozgásképtelen,a régi autója ideiglenesen ki van vonva forgalomból 2010-től az elmúlt évben nem lett félévente kivonatva,mert a80 éves anyukám korából adódóan elfelejtkezett róla. Sajnos ez is egy betegsége, ezért nem lehet semmilyen méltányosságot kérni? Nekem nincs pénzem a az anyukámat is álla.dóan ápolják arra is pénz kell. Miből fizessük ki a ki on4ás díját? Köszönöm a választ.

  • Kedves Katalin !

   Sajnáljuk a kialakult helyzetet. Próbáltunk utána nézni a lehetőségeinek, azért is ilyen későn válaszolunk. Sajnos méltányosságot ilyen esetekben egyáltalán nem vagy csak ritkán gyakorolnak. A Járási hivatal szociális osztályán foglalkoznak ilyen kérelmekkel. Talán még a segélyszervezetek jöhetnek szóba, próbálják meg felvenni velük a kapcsolatot.

 4. Én középsúlyos értelmi fogyatékos gyereket szállítok az autómmal, a változás miatt most 11.900.- Ft.-ot akarnak behajtani rajtam, miközben a jogszabály szerint 13000.-Ft.-ig adómentes az autó!
  Sőt: kezdeményezték a forgalomból való kivonást,miközben tisztában vannak a körülményekkel.
  Ilyenkor mit tehetek?
  Üdvözlettel: Csabai István

  • Kedves István !

   Nem egészen értjük a problémát. Elképzelhető a leírtak alapján, hogy Önt már nem illeti meg az adókedvezmény, és ha nem fizeti be az adót, akkor további eljárást von maga után. Gondoljuk, hogy született erről határozat, csak az abban foglalt jogorvoslati lehetőséggel élhet. További információk hiányában ennél pontosabb választ sajnos nem tudunk adni.

   üdv

 5. Abszurdum amit nyelni kell a bürökrácia miatt! Jómagam 2013. februárban adtam be a papírjaimat, 100%-os rokkant vagyok, állapotom végleges. Se nem válaszoltak se nem hívtak be felülvizsgálatra. Igazságtalan, hogy a végén a csiga-lassú ügyintézés miatt nekem kell fizetnem!!!
  Kérem adják meg az Emberi Jogok Európai Bizottságának elérhetőségét, levelezési címét: Köszönettel: Nagy Ernő

 6. Az a kérdésem, hogy hová fordulhatnék jogorvoslatért, mit tegyek?
  2013. január első napjaiban nyújtottam be kérelmet a súlyadó mentesség további megadása miatt, mert ekkor szereztem tudomást a törvényváltozásról.
  Ezt követően EGY TELJES ÉV múlva, 2014.januárban kaptam értesítést, hogy utazzak fel Budapestre felülvizsgálatra. 69. évemben járok és gyermekkorom óta rokkant vagyok egy sajnálatos baleset miatt. Ezt is elfogadtam. De azt, hogy a mentességet csak most 2014 februártól kaphatom meg, azt vérlázítónak tartom. Az ügyintézési határidő tudomásom szerint 22 munkanap és nem egy év. Azért mert a hatóság egy év múlva végezte el a feladatát miért én fizessek?????
  Kérem segítsenek, hová forduljak,mit tehetek az ügyben?
  Köszönettel: P. Benő

  • Tisztelt Pataki Benő !

   Sajnos nem az Öné az egyedüli eset. Már az Alapvető Jogok Biztosa is vizsgálta az elhúzódó felülvizsgálatot, melyet ide kattintva olvashat el .

   Hogy ha a hatóság az előírt 60 nap alatt nem jár el, arra sajnos jogorvoslati lehetőség nincs, esetleg az Emberi Jogok Európai Bíróságához érdemes fordulni abban az esetben, ha magyar állam eljárása jelentős joghátrányt okozott.

   • Nem örülök, de köszönöm a gyors választ. Gondolom ezért van ez kitalálva, hogy pénzt húzzanak ki a szegény emberből! Szép ország!
    Pataki Benő

 7. Kérdezném, hogy a mozgássérült súlyadó szgk kedvezményz ből kizáró feltétel-az szgk.100KW-os felsőhatára- változott-e?

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!