Hajóra fel ! akadálymentes hajózás ma Magyarországon

0

Ebben a cikkünkben körbejárjuk, hogy ha szeretne valaki hajóra szállni kerekesszékkel és élvezni ezt az utazási lehetőséget, milyen lehetőségei vannak ma Magyarországon.

Hajózás a Dunán

Mint – ahogy azt a MAHART illetékeseitől megtudtuk-, a dunai hajózás csak részben akadálymentesített. A szárnyashajók nem alkalmasak a kerekesszékkel közlekedők utaztatására, ezekre hajókra nem lehet kerekesszékkel  feljutni.

Jelenleg a dunakanyari kirándulások kedvelt úticéljai közül Visegrád és Esztergom városok kikötői  teljesen akadálymentesítettek, alacsony vízállás esetén viszont nehézkes lehet a hajóra történő fel- és lejutás. A nagyobb méretű vagy súlyú elektromos kerekesszékkel jelenleg nem megoldott az utaztatás.

A nagy kirándulóhajó-járatokon közlekedő Hunyadi, Táncsics, Rákóczi hajók már rendelkeznek akadálymentes mosdóval, a Moszkva hajón viszont akadálymentesített mosdó nem található.

Táncsics hajó akadálymentes fedélzete
A Táncsics fedélzete

A Táncsics hajót – ami főszezonban május 1. – augusztus 25. között hétfő kivételével naponta, utószezonban augusztus 31. – szeptember 28. között szombatonként a Budapest-Visegrád-Esztergom vonalon közlekedik- 2010-ben felújították, az akadálymentes fedélzeten 450 fő szállítását tették rajta lehetővé. Kényelmes és zárt utasterekkel, nyitott teraszokkal, és étteremmel várja a hajó a Dunakanyarba utazókat.

 

MATHIAS REX közepes méretű rendezvényhajó
MATHIAS REX hajó is akadálymentesített

Ha Visegrádon járunk van lehetőség akadálymentes sétahajózásra. A Mathias Rex elnevezésű, alsó szintjén akadálymentesített és mozgássérült mosdóval ellátott hajó  május 4. – szeptember 29. között szombat és vasárnaponként közlekedik.

Az utazáshoz a MAHART súlyos mozgáskorlátottságot igazoló igazolvánnyal rendelkező mozgáskorlátozottak részére 25% kedvezményt biztosít, a kísérő viszont semmilyen kedvezményt nem vehet igénybe.

Minden esetben érdemes előre jelezni, amennyiben kerekesszékkel utaznak és a jegyeket előre le is lehet foglalni az ertekesites@mahartpassnave.hu címen.

A hajózási menetrend ide kattintva elérhető.

Hajózás a Balatonon

A balatoni hajózás nagy múltra tekint vissza, már az 1800-es évek közepétől gőzhajó szelte a habokat, de vajon akadálymentes igénybe vételére van-e lehetőségünk?

A Balaton partján 22 hajóállomás van, ahol menetrend szerinti járatokra a személyzet segítségével a kerekesszékes utasok fel tudnak jutni a hajóra. Kivételt képez Magyarország első teljesen akadálymentesített hajója: A Siófok katamarán teljesen felújítva kezdi a szezont, a két fedélzeti szint között lépcsőlift segíti a kerekes székes utasokat. A hajók közül csak egyetlen egy rendelkezik akadálymentesített toalettel, ez pedig a legnagyobb méretű balatoni hajó, a Szent-Miklós.

Egyéni kerekesszékes utasoknak nem szükséges előzetesen értesíteni a hajózási társaságot, viszont csoportosan utazóknak mindenképpen szükséges a bejelentkezés. A hajózási szezon április 19-től október 05-ig tart.

Siófok akadálymentesített hajó

Szent Miklós hajó
Szent Miklós hajó

A balatoni járatok igénybe vételekor a súlyosan fogyatékos személyek 90 %-os kedvezményre jogosultak .

A hajózási menetrend ide kattintva elérhető.

 Ha akadálymentesített vitorlást szeretnénk kipróbálni erre, is van már lehetőség a Balatonon. A Juditta nevű klasszikus latin vitorlázatú, kétárbocos vitorláson a fedélzetről kerekesszékben ülve élvezhetik a hűs szellő simogatását, a víz csobogását és a festői balatoni tájat. A vitorlás befogadóképessége 30 fő, vagy 14 kerekesszék, illetve ezek kombinációi. Az előre egyeztetett programok gyenesdiási akadálymentesített beszállító helyről indulnak.

Juditta - 14 kerekesszékes utast tud szállítani
Juditta – 14 kerekesszékes utast tud szállítani

Velencei hajózás

A Velencei-Tavi Fejlesztési Nonprofit Kft. több éve hajózik a Velencei-tavon, egyik alapfeladata megismertetni a tó értékeit az érdeklődőkkel.

Nadap hajó a legnagyobb
Nadap hajó a legnagyobb, 100 fő befogadására alkalmas

A Társaság három motoros hajóval rendelkezik, amelyek közül a két kisebb hajó 40 fős (Gárdony) és 50 fős (Agárd), a legnagyobb hajó (Nadap) 100 fős befogadóképességű. Két hajó – a Nadap és a Gárdony – zárt fedélzetű, így rossz időjárás esetén is alkalmas a kényelmes hajózásra.

Minden, a menetrendben meghirdetett hajójáratra felszállhatnak a kerekesszékes utasok, bár az akadálymentesítés a hajókon félig sem tökéletes. A hajóra feljutáshoz a hajó személyzete segítséget nyújt, többnyire kézi erővel, beemeléssel biztosított a fedélzetre jutás.

Egyéni utasoknál nem kell előre jelezni a hajózási szándékot, de csoportoknál mindenképpen érdemes (telefonon, e-mailben), hogy a személyzet fel tudjon készülni a kerekesszékkel közlekedők fogadására.

Kedvezményként a menetrendben meghirdetett kedvezményes jegyáron tudják szállítani kerekesszékes utasokat és kísérőiket.

A Velencei-tónál a hajózásra április 26-tól október 19-ig van lehetőség.

További információt a nonprofit kft. weboldalán találhat, www.velenceitohajozas.hu.

 

Reméljük, hogy ezen a téren is tovább halad az akadálymentesítés, és pl: a MAHART járatán, szárnyashajóval a kerekesszékes utasok előbb-utóbb Bécsbe is eljuthatnak.

MEGOSZTÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!