Hangos térkép segíti a látássérülteket a Somogy Megyei Kormányhivatalban

0

Esélyegyenlőség-kormányhivatal

Kaposvár, 2015. február 24., kedd (MTI) – Hangos térkép segíti ezentúl az eligazodásban és ügyeik intézésében a vakokat és gyengénlátókat a Somogy Megyei Kormányhivatal kaposvári székhelyén, ahol a törzshivatal mellett több szakigazgatási szerv és a kormányablak is helyet kapott.

    A kormányhivatal és a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete által közösen kifejlesztett, okostelefonra – iOS és androidos készülékekre – ingyenesen letölthető alkalmazást kedden mutatták be sajtótájékoztatón.

Neszményi Zsolt kormánymegbízott hangsúlyozta: ilyen segítséget a közszférában az országban elsőként a somogyi kormányhivatalban kapnak a látássérültek. Ez az épületen belüli önálló közlekedést és az ügyintézést megkönnyítő akadálymentesítés csak az első lépés – mondta, hozzátéve: a tervek szerint a kormányhivatalhoz tartozó, de nem a központi épületben működő szakigazgatási szerveknél is bevezetik majd ezt a szolgáltatást.

A kormánymegbízott úgy vélekedett: a kezdeményezés példaként szolgálhat mások számára. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a megyében és az országban más közhivatalokban is lehetőség lesz ilyen megoldásra, hogy a vakok és gyengénlátók minél könnyebben, egyszerűbben és hatékonyabban vehessék igénybe a közszolgáltatásokat.

Hosszú János, a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének alelnöke a hangos térképről azt mondta: nagyon egyszerű az alkalmazás használata, az utasítások megkönnyítik a tájékozódást az épületen belül, és az akadályokra is figyelmeztetnek. Fontos továbbá, hogy nemcsak navigációs utasításokat tartalmaz, hanem egy teljes elérhetőségi adatbázist is nevekkel és telefonszámokkal, így előre lehet tájékozódni, hogy hová kell menni, kihez kell fordulni az ügyek intézésekor – sorolta a hangos térkép előnyeit.

Faragó László, az akadálymentes ügyintézést segítő hangos térkép fejlesztésben együttműködő ötletgazda elmondta: az egyesület tagjaival közösen határozták meg, hogy mit tartalmazzon az applikáció, és ügyeltek arra is, hogy könnyen kezelhető legyen.

Közölte: az elmúlt két hónapban mintegy ezren töltötték le az internetről az alkalmazást, amelyet nemcsak a vakok és gyengénlátók, mások is használhat útbaigazításként. Volt olyan hét, amikor az iOS alkalmazásai között az első tízben volt a letöltés.

Ehhez hasonló nincs még Magyarországon – hangsúlyozta, hozzátéve: nagyon fontos lenne, hogy ezt a fajta akadálymentesítést a közszolgáltatások mellett más területen, például színházakban, kiállítóhelyeken is alkalmaznák.

bzsó \ gkp

FORRÁSmti
MEGOSZTÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!