Kerekesszék automata váltóval?

0

Az Illinois Egyetem egyik végzős hallgatója sebességváltó rendszert épít kerekesszékre a mozgáskorlátozottak megsegítése érdekében.

automataváltós kerekesszék
Scott Daigle, aki mérnöki egyetemi hallgató az Egyesült Államok-beli Illinois egyetemén, összehasonlította a kerekesszék és a kerékpár működési elvét. Értetlenül állt a kerékpárok és a kerekesszékek működésének különbségei előtt. Nem tudta felfogni, hogy a kézzel hajtott eszköz miért nem rendelkezik ugyanazzal a kényelemmel, mint a sokkal könnyebben hajtható bicikli, vagyis hiányolta a sebességváltó rendszert a kerekesszék kialakításából. Ezért elhatározta, hogy megkönnyíti a mozgásukban ily módon korlátozottak életét, és új fejlesztésbe fogott.

A fiatal mérnöktanonc találmánya szemben a 10-sebességes kerékpárral, egy teljesen automatizált rendszer, amely érzékeli a haladás nehézségét és reagál a változó a maximális teljesítmény érdekében.

Működési elvét tekintve az IntelliWheels AGS névre keresztelt szerkezet a kerekesszék alján található érzékelők segítségével teljesen automatikusan állapítja meg a nyomaték, a sebesség és a terep dőlésszögének mértékét, majd ezekhez igazodva a megfelelő sebességi fokozatba kapcsol.  A használóknak tehát nem kell megtanulni semmilyen új trükköt vagy módosítani a kerekesszék hajtását semmilyen módon.

A feltaláló tervei szerint egy működő prototípus nagyjából 2012. év elejére várható, és reméljük, hogy a tömeggyártás hamarosan megkezdődik, továbbá,  hogy a magyarok pénztárcájához igazodik majd a kerekesszék ára.

forrás: gizmodo.com

MEGOSZTÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!