Lépcsőnjáró kerekesszék – videó

4

Egyik olvasónk hívta fel figyelmünket erre az érdekes mozgást segítő járműre. Francia szakemberek az elektromos kerekesszéket ötvözték a nálunk lépcsőnjáróként ismert berendezéssel. A TopChair névre keresztelt járművel 4 kerék segítségével mozoghatunk sík terepen, ebben az esetben a meghajtott két hátsó kerék mozgatja előre vagy hátra kerekesszéket.

Amennyiben viszont a lépcsőn szeretnénk le- vagy feljutni, akkor a kerekeket egy gombnyomással átállíthatjuk, és a kerekesszék alján lévő lánctalpas részé lesz a főszerep. Maga jármű teljesen biztonságos, nem kell attól tartania senkinek, hogy megbillen, vagy leesik a székből.

Lépcsőnjáró kerekesszék

A jármű fő jellemzői :

* Két gumiszalag lehetővé közlekedésre lépcsőn, fékezi és az akadályokat.
* Nagy teljesítményű mikroprocesszor biztosítja az optimális biztonságot és a könnyű vezetést.
* Egy nyomógombos mód a lépcsőn történő le- s fel közlekedéshez
* Az akkumulátor egyszeri feltöltésével 20 cm-es lépcsőmagasság esetében 300 lépcsőfokot képes áthidalni, vagy ha utazik, akár 35 km-re is eljuthat.
* A lépcsőn haladva az ülés automatikusan vízszintes helyzetbe tarja.
* Fa, fém vagy beton lépcsők áthidalása 33 ° – 65%-os lejtéssel.

Szóval elég ötletes egy berendezés, óriási segítség lehet azoknak, akiknek kísérő nélkül kell kerekesszékkel közlekedniük.

A TopCair működés közben:

több videó:

További információ a fejlesztő weboldalán angol, francia vagy német nyelven érhető el.

MEGOSZTÁS

4 HOZZÁSZÓLÁS

 1. A hozzászólás miatt Írok.
  Én már láttam ezt a széket működés közben is, és képeim is vannak róla. Debrecenben van aki készíti, és részletesen bemutatta, hogyan működik. Nagyon egyszerű de ötletes kis ketyere. Lényegében ugyanúgy kell vezetni, mint egy hagyományos széket, csak van még rajta két gomb, és egy aktiváló kar. Szinte semmi plusz elektronika nincs rajta csak egy emelőmotor. A titok inkább az egésznek az elrendezésében rejlik. Egyenlőre azonban nem teljesen használható, mert (Ági bácsi elmondása szerint) a hajtómotort egy erősebbre kellene cserélni. Akkor volna véglegesen kész .
  Próbáltam volna képeket is feltenni róla, de nem sikerül. Ha tudnának ebben segíteni, akkor felteszem.

 2. A kerekesszék valóban megoldja az akadálymentesítés nehézségeit. Sajnos azonban vannak hibái is, – de legalább lehet kapni. Az alapváltozat ára 11-12 000 euro körül van. Ez még mindig feleannyi mint az ibot. Az explorerről meg nem is érdemes beszélni, mert abba még egy egészséges ember is nehezen tud beleülni, nemhogy egy mozgássérült. Ráadásul annak rengeteg hiányossága is van. Az izraeli galileo meg még mindig nem kapható. Pedig az volna az igazi megoldás!
  A Topchair egy jól kidolgozott és továbbfejlesztett szék, de vannak apróbb hiányosságai, amire nem árt felkészülnünk:
  – Túl széles (70 cm), így sok ajtón, illetve liftbe nem fér be.
  – Vezetése eléggé összetett, egy idősebb vagy fogyatékos ember nem tudja elsajátítani.
  – Mozgássérült ember (márpedig nekik találták ki) kissé nehezen tud csak beleülni, mert nagyon magas és az ülés széle nem tudja eléggé megközelíteni a térdhajlatot. Ágyról átcsusszanni bele meg lehetetlen.
  – “Automata lépcsőjáró” üzemmódban az ultrahangos szenzorai miatt nem teljesen megbízható, állandó kontrollt igényel (és néha beavatkozást is). Manuális üzemmódban viszont megfelelő, de körülményes az irányítása.
  – Apró bolygókerekei miatt csak a 2-3 cm-es akadályokon tud átmenni. A gyárilag megadott 5 cm-t csak hátrafelé haladva tudja leküzdeni. Márpedig egy süllyesztett járdaszegély 4-5 cm magas, és az úttesten a türelmetlen autósok előtt forgolódni eléggé kellemetlen vele.

  Készül már egy hazai lépcsőjáró kerekesszék is, amely ezeket a hibákat kiküszöböli, és az ára is valószínűleg 2 000 000,- Ft alatt marad. Felépítése és irányítása lényegesen egyszerűbb lesz. Jelenleg az első prototípus tervezése és gyártása folyik. Még sok vele a megoldatlan apró probléma, de a makett már működik. Ahhoz, hogy gyártásra is kerülhesse viszont még több évre van szükség.

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!