Magyaroszági akadálymentes helyek

1

Amikor kerekesszékes ismerőseink belföldön tervezgetik a kirándulást, színház- vagy rendezvénylátogatást,  az utazást, az első ami eszükbe jut, hogy vajon a kiválasztott uticél akadálymentesített-e, a hotel,  a panzió vagy más vendéglátóhely rendelkezik-e a mozgássérültek számára kialakított szobával, mosdóval vagy például a múzeumban van-e lift, hogy a felsőbb szinteken lévő kiállítási területet is megtudják nézni, van-e a közelben mozgássérült parkoló.

Nagyon sok weboldal jelöl meg szálláshelyeket akadálymentesnek, de hogy valóban alkalmas-e a szállás vagy az uticél a  kerekesszékkel közlekedőknek, az néha csak akkor derül ki, amikor már a helyszínen van az illető. Gyakran hallunk olyan történeteket – és sajnos tapasztalatunk is ilyet-, hogy a szállást teljesen akadálymentesnek hirdették, de már a bejárati ajtó is annyira keskeny volt, hogy nem lehetett kerekesszékkel az épületbe bejutni. Így aztán hiába vagyunk ott az általunk kiválasztott helyszínen, a kirándulás végül mégiscsak meghiúsul.

Egyszóval  Magyarországon az akadálymentességet elég széleskörűen értelmezik, ezért érdemes körültekintőnek lenni az utazás megkezdése előtt.

akadálymentes illemhely?
Ez egy akadálymentes illemhely lenne?

Hogyan kerüljük el az ilyen helyzeteket

Legjobb, ha egyenesen a szállásadóval, a múzeummal vagy a rendezvény szervezőjével vesszük fel a kapcsolatot, és érdeklődünk arról, hogy pontosan mit jelent az akadálymentesítés (néha megdöbbentő válaszokat is kaphatunk, a szerk.)  Tudjuk meg, hogy van-e rámpa, – ha az épület többszintes, van-e lift – az ajtók elég szélesek-e, a szoba elég tágas-e, a mosdóban van-e kapaszkodó. Ha lehetséges, kérjünk fényképes tájékoztatást, amely alapján már nagy valószínűséggel tudunk dönteni a helyszín alkalmasságáról.

Valóban akadálymentes helyek

Ajánljuk figyelmükbe a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetsége honlapján található akadálymentes helyek gyűjteményét.

A MEOSZ mozgáskorlátozottak bevonásával felkutatta azokat a magyarországi szálláshelyeket és akadálymentesített látnivalókat, ahová kerekesszékkel is be lehet jutni.

A Szövetség honlapján jelenleg 230 db ilyen akadálymentes hely található. A keresést megkönnyíti, hogy megye, település  és épület típusok szerint is lehet uticélt választani.

Ha kíváncsi ezekre a helyekre, akkor kattintson ide , a listában szereplő helyek garantáltan akadálymentesek.

Ha múzeumba szeretne ellátogatni, akkor érdemes szétnézni a museum.hu weboldalon. Ezen az oldalon valamennyi magyarországi múzeum megtalálható, a mozgáskorlátozottak részére pedig   ide kattintva speciális információk is elérhetők.

egy valóban akadálymentes szállás bejárata

Várjuk hozzászólásaikat, és akadálymentes szállások ajánlását is.

O.Cs.

MEGOSZTÁS

1 hozzászólás

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!