Május közepéig igényelhetnek gépjárműszerzési támogatást a mozgáskorlátozottak

2

A korábbi március 31-i dátum helyett május 15-ig igényelhetnek gépjárműszerzési és -átalakítási támogatást a súlyosan mozgáskorlátozott személyek – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

    A minisztérium közleményében emlékeztet, egy március 30-án hozott kormányrendelet értelmében azok jogosultak a közlekedési kedvezmények igénybe vételére, akik nem tudnak önerőből igénybe venni tömegközlekedési eszközt, továbbá a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) szakértői bizottságainak vizsgálata megállapítja róluk, hogy közlekedőképességükben akadályozottak, és állapotuk várhatóan legalább három évig nem javul. Mint írják, ezzel a korábban háziorvosi feladatkörbe tartozó vizsgálat került a hivatal elsőfokú szakértői bizottságainak hatáskörébe.

    A tárca megjegyzi ugyanakkor, a közlekedőképesség vizsgálatát a továbbiakban sem kell elvégezni azokon, akik mozgásszervi fogyatékosságuk miatt fogyatékossági támogatásban részesülnek, illetve a tizennyolcadik életévét be nem töltött személyek mozgásszervi fogyatékosságukra tekintettel magasabb összegű családi pótlékra jogosultak.

    Kiemelik továbbá, hogy a súlyosan mozgáskorlátozottak módosíthatják korábbi igényeiket is, így például a használt helyett új autó megvásárlásához igényelhetik a támogatást. Az érintetteket a szociális és gyámhivatalok keresik meg a kérelmük megerősítése érdekében. A módosítás érinti a parkolási igazolványra, a lakás akadálymentesítési támogatásra, a gépjármű adókedvezményre jogosult, illetve a jövőben jogosulttá váló személyeket is – fűzik hozzá.

 

forrás: MTI

MEGOSZTÁS

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Kérdésem.: Milyen jövedelmi határ kell a megfeleléshez? Mert egyik helyen azt olvasom, hogy nincs határ. Másik helyen pedig, hogy a nyugdíj minimum kettő és félszerese. És mennyi ez az összeg pontosan a 2014 évben igényelhető támogatáshoz. Előre is köszönöm értelmezhető válaszukat. Tisztelettel: Zöld Imre.

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!