Mi lesz a mozgáskorlátozottak utazási kedvezményével?

0

Új orvosszakmai minősítési rendszer alapján döntenének a jövőben a súlyosan mozgáskorlátozott emberek közlekedési kedvezményeiről – derül ki egy a kormány honlapjára felkerült jogszabálytervezetből.

 
 A dokumentum szerint a súlyosan mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeivel kapcsolatos – a közlekedőképesség akadályozottságának a vizsgálatán alapuló – minősítési rend orvosszakmai feltételrendszerének és eljárási szabályainak a kidolgozása érdekében több kormányrendelet módosítására van szükség. Ezek között van a parkolási igazolványokról és az érintettek lakáscélú állami támogatásáról szóló kormányrendelet is.

Mint kifejtették, a súlyosan mozgáskorlátozott emberek gépjárműszerzési és -átalakítási támogatásának igénylésével, megállapításával kapcsolatos, tavaly júliustól hatályos kormányrendelet nem tartalmazza a közlekedési kedvezmények alapjául szolgáló részletes állapotminősítési szabályokat, annak önálló minősítési rendszere nincs.

Hozzátették: szakmailag is indokolt, hogy a súlyos mozgáskorlátozottság azok esetében is megállapítható legyen, akiknek a közlekedőképességük súlyosan akadályozott, azonban nem rendelkeznek erről szóló, orvosszakmai szerv által kiadott korábbi minősítéssel.

A fogyatékossági támogatásra való jogosultság alapját képező, súlyosan fogyatékos állapot minősítését jelenleg a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) végzi. A vonatkozó rendelet módosításával a közlekedőképesség súlyos akadályozottságának a megállapítására szolgáló orvosszakértői vizsgálatokat is az NRSZH végezné.

Az új minősítés alapját a komplex minősítésre vonatkozó, részletes szabályokról szóló miniszteri rendeletben előírt új orvosszakmai minősítési rendszer, valamint az Egészségügyi Világszervezet szabályozása képezi. Ezek alapján a közlekedőképességében súlyosan akadályozottnak azt tekintenék, akinek az esetében az NRSZH szakértői bizottságainak vizsgálata során megállapított állapot várhatóan legalább három évig fennáll.

A módosítás hatályba lépése előtt kiadott szakvélemény, szakhatósági állásfoglalás a hatályossági idején belül, de legkésőbb szeptember 15-éig használható fel súlyos mozgáskorlátozottság igazolására.

A közlekedőképesség minősítéséről szóló szakvéleményt az iratok alapján – a hatályos orvosi szakvélemény eredeti példányának vagy hiteles másolatának, és az annak kiállítását megalapozó orvosi dokumentációnak a csatolásával – a szakértői szerv 2013. december 31-éig adja ki.

 

forrás: pénzcentrum.hu

 

MEGOSZTÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!