Most a rokkantakat bélyegzik meg

0

Ötletelésnek, szakmailag értékelhetetlennek minősítették az érdekvédők a nyugdíjrendszer átalakításának tervét.

kerekesszékA kormány a hónapok óta alkalmazott taktikát használja, ha változtatást akar: valakit megbélyegez. Ezt teszi most a rokkantnyugdíjasokkal, bűnözőnek állítja be őket – állítja Korózs Lajos volt szociális államtitkár.

A kabinet ugyanis érdemi munkalehetőségek megteremtése nélkül küldené dolgozni a rokkantnyugdíjasok egy részét. A korai nyugdíjazás rendszerét is átalakítanák, a rendvédelmi dolgozóktól elvonnák a kedvezményt. Szakemberek tiltakoztak az egyeztetés nélkül kidolgozott elképzelések ellen, amelyeket “konkrétumok nélküli ötletelésnek” tartanak.

Bár a konkrétumok hiányoznak a kormány kedden ismertetett tervéből, az szinte biztos, hogy mintegy 100 ezerrel csökkentenék a rokkantellátásban részesülők számát. Ezzel számításaik szerint körülbelül 120 milliárd forint maradhatna a költségvetésben. Az úgynevezett harmadik csoportba tartozókat küldenék vissza dolgozni, ide tartoznak azok, akik a 2006-ban átalakított rendszer szerint 50 százalékos rokkanttá nyilvánítottak. Ők azok, akiknek az orvosi bizottság szerint “maradt hasznosítható munkaképességük”. Az I-II. csoportba a legsúlyosabb betegeket sorolják.

Korózs Lajos szerint a kormány a hónapok óta alkalmazott taktikát használja, ha változtatást akar: valakit megbélyegez. Ezt teszi most a rokkantnyugdíjasokkal, bűnözőnek állítja be őket. A volt szociális államtitkár szerint elképzelhető, hogy ezek az emberek visszavezethetők akár a nyílt munkaerőpiacra, csakhogy előbb létre kellene hozni azokat a munkahelyeket, ahol fogadni tudják őket. Erre viszont még szándék sincs. Felhívta a figyelmet arra is, hogy jelenleg 750 ezer rokkantnyugdíjas van, közülük csaknem 371 ezren már betöltötték a nyugdíjkorhatárt, 379 ezren viszont korhatár alattiak.

Az régóta jól hangzó indok, hogy a rendszerváltás után a munkanélküliség elől a nyugdíjazásba menekültek a dolgozók, és a munkanélküliség elől tömegesen választották a rokkantnyugdíjazást. Ez akkor valóban így volt, csakhogy az érintettek fele már egyébként is nyugdíjas, és ma már szigorú orvosi vizsgálat előzi meg az ellátást. Ha az érintetteknek hirtelen vissza kellene menniük dolgozni, biztosan nem találnak állást. Nem azért, mert segélyen, ellátáson szeretnének élni, hanem azért, mert a munkáltatók nem őket választanák.

Az egészségesek is egyre nehezebben találnak munkát, a Központi Statisztikai Hivatal legutolsó, 2010 utolsó negyedévére vonatkozó tájékoztatója szerint a munkanélküliség átlagos időtartama 19 hónap, 2,5 hónappal több, mint egy évvel korábban. A rendszer átalakításakor ilyen és hasonló szempontokat kellene figyelembe venni, de mint lapunknak több szakember jelezte, a kormány és Orbán Viktor “zsenitudatban” él, és egyetlen szakértővel sem beszél. A nyugdíj kerekasztal tagjaival nincsenek beszélő viszonyban, és az Idősügyi Tanács véleményére sem volt kíváncsi a kabinet. Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője is erre hívta fel a figyelmet. Egy olyan foglalkoztatási helyzetben, amikor még az egészséges és képzett emberek is elég nehezen találnak munkahelyet, nem szerencsés bővíteni a kínálatot egy többszörösen hátrányos helyzetű csoporttal.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által ismertetett Széll Kálmán Terv szerint más csoportokat is súlyosan érintene a kormány terve. “Azon foglalkoztatási csoportok esetében, amelyek eddig előnyösebb nyugdíjazási szabályokat élveztek, új életpályamodelleket kell kialakítani, amelyek más eszközökkel, nem pedig a korai nyugdíjazással veszik figyelembe az elvégzett munka sajátosságait.” Ez a kijelentés megdöbbentette az érintett munkavállalókat képviselő szakszervezeteket. Elsősorban azt kifogásolták, hogy a kormány erről is egyeztetés nélkül döntött.

A korkedvezményes nyugdíj felszámolása a szakszervezetek szerint összesen 63 ezer egyenruhást érint. Többségük rendőr, ők 35 ezren vannak, sok a katona is, további 7500 tűzoltó és 5-6000 pénzügyőr van közöttük. A mostani szabályok szerint a rendőrök 57 évesen mehetnek nyugdíjba, de már 25 év munkaviszony után kérhetik nyugdíjazásukat. Igaz, ebben az esetben a hivatalos korhatárig csak a nekik járó nyugdíj felét kaphatják. A tűzoltóknál hasonló a helyzet.

Veszélyes az ötletelés

Tárgyalást sürget a vegyipari dolgozók szakszervezeti szövetségének elnöke is. Székely Tamás szerint a “szakértői” döntés-előkészítését minősíti, hogy a kormánytagok keverik a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjrendszer fogalmát, ezért nem tudni, melyiket akarják eltörölni. Úgy fogalmazott: elképzelni sem tudja, milyen új életpályamodellt javasolhatnak a döntéshozók azoknak az embereknek, akik évtizedek alatt kis híján belerokkannak a veszélyes, egészségre ártalmas munkába, ahonnan a korkedvezményes nyugdíj az egyetlen kivezető út. Székely Tamás szerint szakmailag értékelhetetlen, sőt veszélyes a konkrétumok nélküli ötletelés, amely 3,8 millió munkavállaló bőrére megy.

Rokkantnyugdíjazás számokban

Nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők száma: 3 millió
– Korhatárt már elért rokkantnyugdíjasok száma: 370 ezer 934
Férfiak: 185 ezer 198
Nők: 185 ezer 736
– Korhatár alatti rokkannyugdíjasok száma: 379 ezer 326
Férfiak: 186 ezer 883
Nők: 192 ezer 443
– Rehabilitációs járadékot igényelt tavaly: 29 ezer 5
Tavaly elutasítottak száma: 11 ezer 783
Tavaly megkapta: 16 ezer 462
– Az ellátások átlagos összege: 68 ezer forint
Férfiak: 73 ezer 883 forint
Nők: 66 ezer forint

forrás:  NÉPSZAVA online.

MEGOSZTÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!