Mozgáskorlátozott és a KRESZ

14

Ebben a cikkben a Magyarországon érvényben lévő, mozgáskorlátozottak közlekedésére vonatkozó könnyített Közúti Közlekedési Szabályokat ismertetjük. Az alábbi lehetőségeket az a mozgáskorlátozott veheti igénybe, aki rendelkezik parkolási igazolvánnyal. De pontosan mi is az a parkolási igazolvány?

A mozgásában korlátozott fogyatékos személy parkolási igazolványa (a továbbiakban: parkolási igazolvány) olyan közokirat, és a biztonsági okmányok védelmének rendjéről szóló 86/1996. (VI. 14.) Korm. rendeletben meghatározott biztonsági okmány, amely a közúti közlekedés szabályairól szóló, többször módosított 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 51/A. §-ában felsorolt kedvezmények igénybevételére való jogosultságot igazolja.

A KRESZ 51/A. §-ában meghatározott jogosultság azt a mozgáskorlátozott személyt vagy az őt szállító jármű vezetőjét illeti meg, aki külön jogszabály alapján erre engedélyt kapott, és a járművön az engedélyre utaló jelzés van.

A mozgásában korlátozott fogyatékos személyt – a parkolási igazolvány birtokában – a KRESZ alapján az alábbi kedvezmények illetik meg:

Gyalogos övezet (zóna)“, a jelzőtábla olyan terület kezdetét jelzi, amelynek útjai a gyalogosok közlekedésére szolgálnak; jármű közlekedése a gyalogos övezetben tilos. Ha a tábla alatt időszakot megjelölő kiegészítő tábla van – a jelzett időszakon kívül – az ott lakók járművei, illetőleg az út kezelője által kiadott engedéllyel rendelkezők járművei, valamint a kerékpárosok – a gyalogosok veszélyeztetése nélkül – legfeljebb 10 km/óra sebességgel közlekedhetnek. A kiegészítő táblán jelzett időszakban az övezetben a várakozás tilos. A mozgáskorlátozott személyt szállító jármű – amennyiben ennek feltételei adottak – az övezetben közlekedhet és várakozhat.

Gyalogos és kerékpáros övezet (zóna)”, a jelzőtábla olyan terület kezdetét jelzi, amelynek útjai a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedésére szolgálnak, egyéb jármű közlekedése az övezetben tilos. Kerékpárosoknak, az út számukra burkolati jellel elválasztott vagy eltérő színű burkolattal megjelölt részén kell közlekedni, legfeljebb 20 km/óra sebességgel. Az út egyéb részein a kerékpárosok – a gyalogosok veszélyeztetése nélkül – legfeljebb 10 km/óra sebességgel közlekedhetnek. A kerékpárosok számára kijelölt útfelületen a gyalogosok nem közlekedhetnek. Ha a jelzőtábla alatt időszakot megjelölő kiegészítő tábla van – a jelzett időszakon kívül – az ott lakók járművei és a közútkezelő engedélyével rendelkezők járművei az övezetben legfeljebb 10 km/óra sebességgel közlekedhetnek. A kiegészítő táblán jelzett időszakban az övezetben a várakozás tilos. A mozgáskorlátozott személyt szállító jármű – amennyiben ennek feltételei adottak – az övezetben közlekedhet és várakozhat.

tiltó táblák

A következőkben felsorolt jelzőtábláknál a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) a tilalom ellenére behajthat, ha úti célja a jelzőtáblával megjelölt úton van vagy csak ezen az úton közelíthető meg. A járművel ilyen esetben legfeljebb 20 km/óra sebességgel szabad közlekedni.

 • “Mindkét irányból behajtani tilos” tábla,
 • “Gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel behajtani tilos” tábla,
 • “Motorkerékpárral behajtani tilos” tábla,
 • “Járműszerelvénnyel behajtani tilos” tábla, valamint
 • “Segédmotoros kerékpárral behajtani tilos” tábla esetén.

A „Várakozóhely” tábla a járművek kijelölt várakozóhelyét jelzi. Ezen tábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla jelezheti, hogy a várakozóhely kizárólag mozgáskorlátozott személyt szállító jármű részére van fenntartva. Ezt a fenntartott várakozóhelyet akár külön jelzőtábla is jelölheti. Ezen táblák esetében a parkolás kizárólag mozgáskorlátozott személyt szállító járművel lehetséges.

Parkolóhely
Várakozóhely mozgáskorlátozottak részére

Főszabály szerint a járdán – részben vagy teljes terjedelemben – csak akkor szabad megállni, ha azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi, a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el, a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg. A járdán a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével a fentiekben említett egyéb feltételek fennállása esetén akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.

Várakozni tilos rakodás
Erre a táblára figyelni kell

A mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelző tábla tiltja. Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője a járművével a várakozást ellenőrző órával (parkométerrel) vagy jegykiadó automatával ellátott várakozóhelyen, ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat.

(A kijelölt rakodóhelyre vonatkozó rendelkezés azonban a mozgáskorlátozott személyt szállító járműre is vonatkozik: a jelzőtábla alatt kiegészítő tábla utalhat arra, hogy a várakozás kijelölt rakodóhely szabadon hagyása érdekében tilos. A kiegészítő tábla feltünteti azt az időszakot és távolságot is, amelyen a tilalom fennáll. Ilyen helyen az áruszállító járművön kívül más jármű – akár 5 percnél hosszabb ideig is – akkor tartózkodhat, ha a vezető a járműnél marad és áruszállító jármű érkezésekor annak a rakodóhelyre való beállását haladéktalanul lehetővé teszi.)

forrás: Magyarország.hu

MEGOSZTÁS

14 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Jó napot kívánok!
  Bár már régen nem volt problémám a közlekedésem során, mostanában eléggé kreatívnak érzem a hatóságokat ha büntetés kiszabásáról van szó. A kérdésem tulajdonképpen igen egyszerű, mindkét irányból behajtani tilos jelzőtábla, kivéve BKV kiegészítő tábla hatálya alatti útszakaszra érvényes mozgáskorlátozotti igazolvány birtokában behajthatok-e? …A hatóság szerint nem….. Számomra nem világos, hogy egy kiegészítő tábla miért írhatja felül a jelzőtábla eredeti jelentését? A kivéve BKV számomra azt jelenti : hogy Én aki engedéllyel rendelkezem ezen jelzőtábla bizonyos körülmények közötti figyelmen kívül hagyására behajthatok, és ezen kívül még a BKV járművei .

 2. Nincs helyismeretem Miskolcon, de egy szakmai képzésre a Csabai Kapu utcába kellett mennem. Mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal fél óra keresés után sem találtam a körzetben parkoló helyet. Egy kapubehajtó két oldalánál parkoló kocsik között találtam egy helyet és megálltam. A mellettem lévő kocsik kereke alatt vízzel telt gödör volt. Én pedig füvesítés nélküli, néhány gondozás nélküli gyomnövényes területen álltam. Semmi sem utalt arra, hogy ez parkosított, zöld terület.
  Mégis 10000 forintra bírságolt az Önkormányzat. Az önkormányzati rendelet úgy fogalmaz, hogy az is gyepfelület, -” amelynek gyepfelülete esetlegesen hiányos” – Ez a megfogalmazás feltételezi, hogy a környezetében folyamatban lévő füvesítés lehet látni, vagy már volt füvesítve, de az foltokban kipusztult.
  Itt egyik eset sem ismerhető fel. Kocsik által kimélyített gödrök és állandó kocsi parkolás nyomai láthatók. A fa nem mindig utal zöld területre mert parkolókban stb. is ültetnek fát.

  Véleményem szerint az Önkormányzati rendeletbeli zöldterület fogalmába az tartozik, melyről egy helyismerettel rendelkező is felismeri, hogy az zöldterülethez tartozik.

  Szerencsétlen az az önkormányzat akinek ügyintézői így vannak kiképezve, hogy a lakosság által rendszeresen parkolónak használt járda és út közötti területet azért nem állítanak helyre és nem füvesítenek, hogy a kényszerből ott parkolókat, köztük a jóhiszemű mozgáskorlátozottakat is súlyos bírsággal sújtsák, szerintem megalapozatlanul.

  A joggal vissza lehet élni, a szavak, a körülmények szándékos félre-értelmezésével.

 3. Tisztelt szakértő Úr!
  Debrecenben parkoltam a minap, este 7 órakor egy olyan parkolóban a Polgármesteri Hivatal előtt, ahol 3 hely volt kialakítva. Bal és jobb oldalon rokkant parkolásra utaló jelek az oszlopon, de nem mutatta, hogy hány x -os. Emellett a burkolatra 1 helyen volt felfestve a rokkant jelzés, a középső részen egy nagy P betű volt. Tekintve, hogy a táblákon nem jelezték, hogy 3x rokkant parkolóhely, és a P betű is megtévesztő volt, ide parkoltam. A környéken sehol egy lélek , és sehol egy autó, csak egy szemfüles közterület Felügyelő volt, aki természetesen megbüntetett 50 ezer Ft-ra. Véleményem szerint ez szándékosan megtévesztő kitáblázás! lehet-e ez alól kifogással élni?
  Köszönettel, Molnár Ilona

 4. Tisztelt Szakértő!!
  Mozgássérült helyen várakoztam. . Mozgássérült igazolványom, jogosultságom nincs. Azonban: A mozgássérült parkoló tábla a parkoló túlsó végében van elhelyezve. Hatálya a közúti közlekedés szabályai szerint a tábla utáni területre vonatkozik. Ez a kihelyezés a KRESZ szabályait szem előtt tartó autós számára egyértelműen megtévesztő. A tábla pozíciójánál fogva a mozgáskorlátozott parkoló öbölre csak abban az esetben vonatkozhatna, ha a táblán erre utaló kiegészítő jelzés volna. Az eset az időjárás miatt is speciális. A felfestett útburkolati jel a latyakos hó olvadéktól nem látszott. A hibásan kihelyezett tábla megtévesztett. Annak területi hatályát a KRESZ szabályok szerint értelmeztem. Ezért abban a tévedésben voltam, hogy szabályosan várakozom. A közterületfelügyelő rendőrségre adja az ügyet, azzal, hogy a tábla ebben az esteben az előtte lévő területre vonatkozik, mert utána egy parkolásra alkalmatlan virágágyás van. És különben is tudatlanságom nem mentesít a szabálysértési feleőségre vonás alól. Kérdésem, jók-e az érveim? Amennyiben, igen, kérem támassza őket alá konkrét kresz szabályokkal!Miben ad igazat a közterületfelügyelőnek? Milyen esélyekkel indulok? Mit tanácsol? Várom szíves mihamarabbi segítő válaszát! Köszönettel: Béla

 5. A rokkantparkolóba történő beálláskor,illetve onnan távozva a rokkantkártya tuladonosa nincs jelen.nincs az autóban. Ebben az esetben jogszerüen használják a rokkantparkolot?Tehát a söför egyedül jön megy majd megérkezvén a parkoloba beáll a tulajdonosa a kártyának eközben mindvégig a lakásba tartozkodik.Szeretném kérdezni hogy elfogadható avagy törvényes ilyen esetben a rokkantkártya használata?

 6. Miért nem büntetik a mozgáskorlátozottak parkolási helyét szabálytalanul /hivatalos engedély nélkül!/ elfoglalókat!Ez a büntetési formának is igazságosnak kell lenni és határozottan kellene fellépni az azt megszegőkkel szemben!
  Üdv.Orbán I.Debrecen

 7. üdvözlöm! Olyan kérdésem lenne, hogy debrecenben a kenézy korházon belül következő táblák vannak lehelyezve. Piros kör alakú és vízszintesen fehér csík áthúzva (én tudomásom szerint ennek hivatalos jelentése, hogy az útra ebből az irányból behajtani tilos) ás kiegészítésként alatta, hogy kivéve betegszállítók. Támogató szolgálatos autoval mozgáskorlátozott kártyával nem engednek behajtani. Szabályos ez??

 8. Tiszteletem!
  Parkolási igazolvány,parkolás.
  Az önkormányzat parkoló Kft-től”Fizetési felszólítás parkolási pótdíj fizetésére”csomagot kaptam a szélvédő mögött elhelyezett parkolási igazolvány ellenére.A pótdíj fizetés ellen panasszal éltem.A panasz elutasításának indoklása:- Tekintettel arra,hogy Ön a parkolási igazolványt a mozgáskorlátozott személy részére nem a jogszabályban meghatározott módon használta,a közúti közlekedésről szóló törvény rendelkezése alapján egy órai várakozási díjat továbbá pótdíjat köteles fizetni.

  Az ellenőr által készített 1db!!! fényképen nem látszik az érvényesség dátuma.Fényképet lehet 3 méterről készíteni és 70cm távolságból előnyös szögből is. 180cm magas ember nem látja az ablaktörlőtől,de 160cm már igen.A délutános ellenőr szerint látható,olvasható a dátum.
  Elvi kérdésként kezelem ezt a pótdíjazást.
  Hol kereshetem igazamat?Bíróságon?Az önkormányzatnál,kft-nél “lepattintanak”.
  -A KRESZ szerint a parkoló kártyát “úgy kell elhelyezni,hogy előlapja ellenőrzés céljából tisztán látható legyen.” A tisztán láthatóság elég tágan értelmezhető.
  -Szerintem akárhogy helyezem el a parkoló kártyát ,közelről 50-60 cm távolságból olvasható a dátum.
  -15 nap után 10.000Ft a pótdíj,egy rosszul sikerült fénykép miatt.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Tisztelt Fűry Zsolt,

   Nem tudjuk melyik városról van szó. Általánosságban elmondható, hogy önkormányzati rendelet szabályozza parkolást, és abba bele kell foglalni a jogorvoslati lehetőséget. Ez azonban általában egy lépcsős, azaz kimerül a parkolás ellenőrzésével megbízott cégnél benyújtható panasszal. Ha a panaszt elutasítják, és nincs az elutasításban további jogorvoslat feltüntetve, akkor sajnos “nincs tovább”. Érdemes lenne elolvasni a vonatkozó önkormányzati rendeletet, amelynek tartalmaznia kell a jogorvoslatot is.

 9. Jó napot kívánok!

  Kérdésem a következő lenne. Egészségügyi intézménybe ( ahol egyébként fizetős parkolás működik ) való behajtáskor ha a jogosult nem tartózkodik a gépjárműben igénybe veheti-e az ingyenes parkolást a gépjárművezető ha állítása szerint az intézményt elhagyva már vele lesz a mozgáskorlátozott igazolvány jogosultja. Az intézménynek több be- és kijárata van, számítógépes beléptetőrendszerrel működik a beléptetés. A rendszer belépéskor kéri a jogosultságot. Az utólagos korrekció nehézkes és visszaélésre ad okot. Mikor járunk el helyesen?
  Üdvözlettel: Edina

  • Kedves Edina !

   Nem ismerjük a helyi körülményeket, nem tudjuk, hogy hol és milyen rendszerben működik a fizető parkolás, és hogy magánterület-e a kórház területe vagy sem, így aztán nehéz válaszolni erre a kérdésre. Kíváncsiak lennénk, hogy a rendszer hogyan kéri előre a jogosultságot? Így látatlanban azt mondanánk, hogy itt aztán nem lehet könnyen igazságot tenni.
   Hiszen életszerű az, hogy valaki a parkolási igazolvány tulajdonosáért megy a kórházba, de sajnos az is ugyan ilyen életszerű, hogy visszaélnek ezzel az engedéllyel. Erre az esetre is igaz, hogy a jogosultság a mozgáskorlátozott személyt vagy az őt szállító jármű vezetőjét illeti meg, tehát ha valaki a belépésnél igazolja ezt a jogosultságot, annak ingyenes lehet a parkolása. De vajon ki az az orvos, aki erről előre igazolást ad?

   Marad az emberség és az embertársakba vetett bizalom.

 10. Üdv:
  Érdeklődöm, hogy a kihelyezett mozgás korlátozott táblán, kiegészitőkén feltüntetett 1X i hely kihagyása volt megjelölve, én a tábla után kb 1,5 méterre álltam meg.
  Érdeklődöm, hogy ebben az esetben a táblától hol érvényes a szabályos parkolás, és ebben az esetben jogos e a büntetés!

  Köszönettel

  • Kedves Miklós !

   Miután nem ismerjük a pontos körülményeket, így sajnos nem tudunk határozott álláspontot adni. Annyi minden esetre bizonyos, hogy a tábla előtt elméletileg a parkoló szélessége 3.60 m kell,hogy legyen.
   Ha nincs felfestve a parkolóhelyre a ez a távolság, sajnos akkor is lehet büntetni, mert a KRESZ szerint a tábla önállóan is alkalmazható: “18.§. (7) A 17. § (1) bekezdés e) pontjában szereplő kiegészítő tábla ábrája, amely a mozgáskorlátozottak gépjárművei részére fenntartott várakozóhelyet jelöli, útburkolati jelként önállóan is alkalmazható.”
   Elképzelhető, hogy büntetés jogos volt…

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!