Parkolás

Parkolás

Parkolási kártya használata az Európai Unióban

Ha gyakran utazik az Európai országokban személygépkocsival, akkor hasznos lehet tudnia, hogy az egyes tagországokban milyen parkolási szabályok vonatkoznak a mozgásukban korlátozott személyek számára. Nem elég rendelkeznie parkolási engedéllyel, egyes tagországok eltérően szabályozzák a parkolási rendet.

Általános feltételek

Parkolási engedély
Parkolási engedély elhelyezése

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a parkolási engedélyt jól látható módon kell az első szélvédő mögött elhelyezni. Ha ez elmarad, akkor büntetésre lehet számítani abban az esetben, ha a parkolási díj nem lett kifizetve.

Az Európai Unió tagországaiban az utakon és a parkolóhelyeken a mozgásukban korlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeket kerekesszék szimbólummal jelölik meg.  A közterületeken a mozgáskorlátozottak parkolóhelyét jelzőtáblákkal -gyakran a parkoló helyek számának feltüntetésével- teszik egyértelművé. A legtöbb helyen ingyenesen és időbeli korlátozás nélkül várakozhat, néhol fizetni kell a parkolásért. Olyan helyen, ahol tilos a várakozás, általában nem lehet parkolni.

felfestett mozgáskorlátozott parkolók
Így jelölik a mozgáskorlátozott parkolókat

A zárt- és magánparkolókra vonatkozó szabályok változók. Egyes parkolókban megengedett, hogy a parkolási engedéllyel rendelkező járművek ingyenesen parkoljanak, de csak a mozgásukban korlátozottak számára fenntartott helyeken. Érdemes mindig ellenőrizni  a parkolóban kifüggesztett tájékoztatókat, vagy megkérdezni a személyzetet, mielőtt kellemetlen helyzetbe kerülne.

Különleges feltételek

Mint azt már a cikk elején jeleztük, a tagállamok parkolási rendje egyes esetekben eltérő. Például Spanyolországban a parkolási kártyával rendelkező járművekre vonatkozó parkolási díjak és parkolási idők változóak, míg pl.: Franciaországban, Párizsban időkorlát nélkül lehet a parkolóhelyet igénybe venni ahol a parkolás ingyenes, de időben korlátozott. Egyes országokban megengedett a járdán történő parkolás, máshol kifejezetten tiltják ezt.

Mint írásunkból kiderül nincs olyan, a mozgáskorlátozott parkolási engedéllyel rendelkezőkre vonatkozó egységes parkolási rend az Unióban, ami valamennyi tagországra érvényes. Ezért az Európai Unió közzétett egy kiadványt, amelyben a tagországokra vonatkozó valamennyi szabályozást tartalmazza. Ebből mindenki országonként tájékozódhat az aktuális szabályokról. A brossúra az alábbi képre kattintva letölthető.

Tájékoztató füzet
Tájékoztató füzet /pdf dokumentum

Hamarosan olvashat a hazai parkolási rendről és mozgáskorlátozottakra vonatkozó KRESZ szabályokról is.

Szerző: O.Cs.