Mozgáskorlátozott parkolási igazolvány kiadásának szigorítása 2011

107
Nem adhatnak ki többé parkolási igazolványhoz szükséges igazolást a háziorvosok. Az erről szóló rendeletmódosítás állítólag csak az első lépése a rokkantkártyás csalások kiküszöbölésének, és már készül az új rendelet, amelynek az alapján felelősségre is lehet vonni a trükközőket.

A probléma nem új, a kormányzat is több éve tudja, mi lehet a megoldás.

Megkezdte a kormány a mozgáskorlátozott-parkolási igazolványok (az úgynevezett rokkantkártyák) kiadását szigorítását. Első lépésként egy június végén hozott és már hatályba is lépett kormányrendelet – egyéb rendelkezések mellett – megszüntette azt a lehetőséget, hogy a háziorvosok állítsák ki a rokkantkártyához szükséges orvosi szakvéleményt.

Orvosi szakvéleményt a jövőben csak a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) orvosi bizottságai adhatnak ki. A már kiállított igazolványok ugyanakkor az érvényességi idejük lejártáig használhatók maradnak, és december 31-ig fel lehet használni a már kiadott igazolásokat is.

Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) irodavezetője az [origo]-nak azt mondta: a június végi kormányrendeletben szereplő változás csak az első lépése a szigorításnak (a rendelet legfőképpen a mozgáskorlátozottak autóvásárlási és átalakítási támogatásait alakítja át). Az irodavezető úgy tudja: már készül az új rendelet, amely egyrészt rendezné a parkolási igazolványra jogosultak körét, másrészt lehetőséget adna a visszaélők elleni fellépésre is.

A parkolási igazolványokról szóló, 2003-as rendelet szerint eddig bizonyos esetekben nem kellett szakorvoshoz fordulni, a háziorvos is kiadhatta az úgynevezett hétpontos igazolást, amelyen az orvos a páciens járását és a teherbírását, illetve azt értékelte, hogy képes-e a beteg a tömegközlekedési járművek használatára (mindhárom kategóriát nullától három pontig értékelték, ha valaki legalább hét pontot kapott, megkaphatta a rokkantkártyát).

A szabály hozzájárult ahhoz, hogy gyakorlatilag mindenki szerezhetett parkolási igazolványt aki akart, hivatkozva akár saját betegségére, akár hozzátartozójáéra. Korábban az [origo] által megkérdezett orvosok közül többen is elismerték: valószínűleg az indokoltnál több igazolást állítanak ki, például olyan személy nevére is, akiről tudják, hogy soha nem mozdul ki a lakásából.

Az orvosok erről korábban azt mondták: nem tehettek mást, hiszen az autósok bármikor átmehettek egy másik orvoshoz, aki megadta a szükséges hét pontot. Szakály József ugyanakkor olyan esetről is tud, amikor valaki feljelentette a háziorvost, amiért az nem adott neki hétpontos igazolást. Az orvost végül ötezer forintos bírsággal sújtották.

A probléma nem új, a mozgáskorlátozottakat képviselő szervezetek évek óta sérelmezik, hogy sokan visszaélnek az igazolványokkal, kihasználva az ingyenes parkolás lehetőségét. Kondorosi Ferenc korábbi kormánybiztos az [origo]-nak már 2008 elején is azt mondta: át kell gondolni, hogy jó helyen van-e az igazolások kiadásának joga a háziorvosoknál.

A fővárosi önkormányzat cége, a Parking Kft. év elején felmérte, hogy hányan és milyen autókon használják a rokkantkártyákat. Kiderült, hogy Budapest bizonyos részein, különösen a Teréz krt.-Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út környékén a fizetős parkolóhelyek 26 százalékán mozgáskorlátozott-igazolványt használó járművek álltak. Ezeknek a járműveknek a 43,3 százaléka a Parking becslése szerint tízmillió forintnál értékesebb volt.

 Update: 2013.01.01-től az igazolvány kiadására, meghosszabbítására, visszavonására, cseréjére, pótlására, nyilvántartására irányuló eljárásban első fokon a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala  járási hivatal) jár el ! 

2013.01.01-től hatályos, a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló 218/2003. (XII. 11.) Korm. rendelet ide kattintva olvasható

forrás: pécsinapilap.hu

MEGOSZTÁS

107 HOZZÁSZÓLÁS

  • Kedves Fabiola Saxon,

   a két ország között nem találtunk egyezményt, ami ezt lehetővé tenné. Mivel kettős állampolgár,ezért azt gondoljuk,hogy a parkolási igazolványt meg kell igényelnie a magyar hatóságoktól.
   (Olvasóink tapasztalta alapján mondhatjuk, hogy általában el szokták fogadni a nem EU-ban kiállított engedélyeket,de ez nem minden esetben igaz)

 1. Tisztelt ügyintéző. Be vonták a mozgáskorlátozott parkolási kártyámat,3°%-al lemaradva, mondvan,hogy nem változott állapotom,ami nem igaz hiszen romlott. Kérdésem,hogy meg tudom-e felebezni,és ha igen hol? Várom meg tisztelő válaszát. Laci.

  • Kedves Laci!

   Lehet fellebbezni, az eljárásnak viszont illetéke van. A fellebbezést oda kell benyújtani, ahol első fokon elutasították a kérelmét.

 2. Tisztelt válaszadó!
  Jelenlegi kártyám 2016.07.26-án jár le. Megváltozott munkaképességű vagyok (1 csípőprotézisem van és halláscsökkenésem), de rokkantsági ellátást nem kapok, mivel kisebbik gyerekem tartós betegsége miatt ápolási díjban részesülök. Kérdésem, van-e esélyem, hogy jövőre újból megkapjam a parkolási igazolványt?
  Köszönöm válaszát.

 3. Két hónappal ezelőtt páromnak a lábát térd alatt amputálták.Kerekesszékkel közlekedik, mivel cukorbeteg, nehezen gyógyul a műtéti seb. Megkértük volna a rokkant kártyát, mivel közlekedni csak autóval tud,de nem kaptuk meg, mivel azt írták, hogy ez mozgásszervi részkárosodás.BNO:17020 Közlekedőképességének súlyos akadályozottsága nem áll fenn. Kérdésem az, hogy tud közlekedni magától egyik faluból a másikba? Még nem elég rokkant?

  • Kedves Szalai Tünde !

   Az Önök esete sajnos nem egyedüli. Azt kell, hogy írjuk, hogy a szakértői bizottság dönti el az egészségkárosodást, illetve, hogy a vizsgálatra jelentkező személy mozgásában súlyosan akadályozott, vagy sem. A törvény sajnos elég szigorú (és sokszor igazságtalan is), így marad a jogorvoslati lehetőség, amit a határozatban foglalt helyre lehet beterjeszteni.

 4. Sulyos mozgás korlátozott vagyok meg kaptam a gépkocsi szertési támogatást amivel éltem is igy a régi kocsimat eladtam ,bementem az önkormányzathoz bejelenteni ,és hogy kérem erre a kocsira az adó mentességet azt a választ kaptam hogy a régi kocsimra meg adták az idei évre erre az ujra nem jár.,.csak jövőre erre az ujra pedig fizetni kell a régi kocsim az uj tulajdonosnak idei évben adó mentes akkor is ha ő nem mozgás korlátozott. Köszönöm válaszát

  • Tisztelt Horváth Ferenc !

   Az adóosztályon helyes tájékoztatást kapott, a hatályos jogszabályok szerint ha év közben autót vált, akkor csak arra az autóra vehet igénybe adókedvezményt,ami az adóév január 1-jén a tulajdonában volt. Azt javasoljuk, hogy jövő év január elején menjenek be ismét az önkormányzathoz, és kérjék az adómentesség megállapítását.

   üdv

 5. Tisztelt ügyintéző. Először is szép napot. Kérdésem:Ha valaki Agyilag van lerokkantositva a hoz milyen segéd eszközt kell bemutatnia hogy, igazolványát újból érvényesítsék ? Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel Attila

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!