Utazás belföldön vonattal

0

Mozgáskorlátozott utasok utazási lehetőségei

A fogyatékos emberek hátrányainak enyhítése, esélyegyenlőségük megalapozása, illetve a társadalom szemléletmódjának megváltoztatása érdekében az Országgyűlés a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló, 1998. évi XXVI. Törvényt alkotta, amely 1999. január 1-től lépett hatályba.

1. A kerekesszékes mozgáskorlátozottak által igénybe vehető járművek

1.1 Csoportos utazás (legalább 10 fő mozgáskorlátozott) esetén az előre megrendelt, különleges kialakítású, önemelő berendezéssel ellátott, mozgássérültek kocsiját vehetik igénybe, melynek feltételeit a Személyszállítási Üzletszabályzat III. rész M fejezete tartalmazza. Az igények kielégítésére 2 darab önemelővel ellátott vasúti kocsi áll rendelkezésre. Az egyik kocsiba 8 kerekesszékes hely és 40 ülőhely, míg a másikba 12 kerekesszékes hely és 16 ülőhely került beépítésre. Ezekben a kocsikban a kerekesszékes utasok által is használható vécé található. A kocsi kísérője az emelőt kezeli és a csoportot a kiindulási állomástól a célállomásig kíséri.

1.2 Nem csoportos utazás esetén a mozgáskorlátozottak speciálisan kialakított kocsikat külön bejelentés mellett vehetnek igénybe. Ezen kocsik kiszolgálása mobil emelővel történik. Az egyik kocsitípus ajtóinak szélessége meghaladja a 70‑cm-t. A kocsi belsejében egy vagy két részükre kialakított hely található és a vécé kerekesszékesek által is igénybe vehető. A másik típusú kocsinak az előterében utazhatnak (általában mellékvonalakon, rövid távolságra), a vécé nincs átalakítva.
1.3 Az egyéb, fel nem sorolt járművek a mozgáskorlátozottak utazásánál nem vehetők figyelembe, mivel ezek feljáróajtói túl keskenyek (60 cm). Ezeken a járműveken a kerekesszékes utasok ki- és beszállása még emelőberendezéssel ellátott állomásokon sem lehetséges. Ez alól kivételt képeznek azok az esetek, amikor az utas kísérővel utazik és a segítségével ki tud szállni a kerekesszékből, a normál vécét tudja használni, és az emelőt csak az összecsukott kerekesszék ki- és beemeléséhez kéri. Az igény bejelentésénél külön fel kell tüntetni a kísérő meglétét.

1.4 Az állomási és vonatkísérő személyzet köteles be- és kiszállásnál valamint az utazás során kiemelt figyelmet fordítani és minden szükséges segítséget megadni a fogyatékkal élő utasoknak az utazás zavartalan lebonyolítása érdekében.
A képjellel megjelölt ülőhelyeket a vasút a mozgáskorlátozottak és kerekesszékük számára tartja fenn.
A vasút a kerekesszéket díjfizetés és elszámolás nélkül szállítja. Az utasnak megfelelő menetjeggyel kell rendelkeznie.
Egyéni utasok utazása esetén a mozgáskorlátozottak speciálisan kialakított kocsikat vehetnek igénybe. Ezen kocsik kiszolgálása mobil emelő-berendezéssel történik. A kocsi belsejében egy vagy két részükre kialakított hely található és a vécé kerekesszékesek által is igénybe vehető.
Csoportos utazás (legalább 10 fő mozgáskorlátozott) esetén az előre megrendelt, különleges kialakítású, önemelő berendezéssel ellátott, mozgássérültek kocsiját vehetik igénybe, a kocsikban a kerekesszékes utasok által is használható vécé található. A kocsi kísérője az emelőt kezeli és a csoportot a kiindulási állomástól a célállomásig kíséri.

Igénybejelentést a szolgáltatásra az alábbi határidőkkel kérjük megtenni:

  • mobil emelő-berendezés esetén a tervezett utazást megelőző munkanap 14 óráig,
  • a menetrendben meghirdetettől eltérő utazási viszonylat esetén a tervezett utazást megelőző 3 munkanappal korábban
  • csoportos utazás esetén a tervezett utazást megelőző 7 munkanappal korábban.

A szolgáltatás megrendelése történhet interneten, írásban és telefonon/faxon.

  • A megrendelés internetes címe: megrendeles@mav-start.hu Erre a címre kérjük elküldeni a letölthető űrlapot.
  • Írásbeli megrendelés címe: MÁV-START Zrt., 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60.
  • Telefonos/faxos megrendelés: 06 (40) 49-49-49

Mozgáskorlátozott emelővel az alábbi állomásaink rendelkeznek:

Állomások felsorolása - kattints ide
Az önemelővel fel nem szerelt kocsik megrendelése csak a mobil emelővel ellátott állomások egymás közti viszonylatában lehetséges. A mobil emelőberendezés terhelési határa 250 kg.

A speciális kocsi továbbítását a MÁV-START Zrt. csak az üzemi körülményektől függően vállalja el.

A mozgáskorlátozottak által használható vécével ellátott állomásokat a következő felsorolás tartalmazza.

Állomások:

Badacsony, Badacsonytomaj, Balatonalmádi, Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonfüred, Balatonlelle, Balatonszentgyörgy, Békéscsaba, Bp. Nyugati pu., Debrecen Fonyód, Gárdony, Gyula, Hajdúszoboszló, Hegyeshalom, Kaposvár, Keszthely, Komárom, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pápa, Püspökladány, Révfülöp, Sátoraljaújhely, Siófok, Sopron, Székesfehérvár, Szerencs, Szombathely, Tapolca, Tiborszállás, Záhony, Zánka, Köveskál

2. A MÁV-START Zrt. díjkedvezményei

Díjkedvezmény igénybevételénél a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. Díjszabása a mérvadó, mely a díjszabást és a jogszabályokban megállapított utazási kedvezményeket tartalmazza.

A Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által kiállított tagsági igazolvánnyal rendelkező utas és kísérője utazási kedvezményre jogosult. A hasonló feltételekkel rendelkező utas vakvezető kutyáját díjmentesen viheti magával a vonaton.

A hallássérültek – arcképes igazolványuk alapján – utazási kedvezmény igénybevételére jogosultak.

A fogyatékosságban szenvedő szociális otthoni gondozottak, kísérőik és látogatóik utazási kedvezményt vehetnek igénybe az intézmény igazolása alapján.

Hadirokkantak és hadigondozottak igazolványuk alapján díjmentesen utazhatnak.

A kerekesszék szállítását a vasút díjmentesen teljesíti.


Mozgáskorlátozottak utazása adatlap (magyar)Mozgáskorlátozottak utazása adatlap (magyar)
Adobe PDF file, kB
2007. június 26.
Mozgáskorlátozott különkocsi, illetve pályaudvari emelőszerkezet igénylése esetén ezt a nyomtatványt kell kitöltenie.

Mozgáskorlátozottak utazása :: MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt..

MEGOSZTÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!