Napenergiával működő kerekesszékkel a sivatagon át – videó

0

Több mint 320 km-t tett meg napenergiával működő kerekesszékén a 47 éves Haidar Taleb. Az Egyesült Arab Emirátusban élő férfi november 21 indult a sivatagon keresztül vezető útjára. A kerekesszéket ő maga tervezte és építette meg.

Fotó: www.masdar.ae

Haidar négyéves kora óta mozgássérült. „Ezzel az utazással remélem, hogy felhívom a figyelmet a fogyatékkal élők helyzetére és a fenntarthatóságra egyaránt, illetve arra, hogy mi mindent érhetünk el, ha elég bátorságunk és elhatározottság van bennünk, hogy egyáltalán megpróbáljuk. Üzenetet akarok eljuttatni a fogyatékkal élő emberekhez: nincs akadály. Bármit kigondolsz, meg tudod valósítani. Adj a fogyatékkal élőknek egy esélyt, és csodákat művelnek” – vallja.

A hét emírséget érintő 200 mérföldes utazás során Haidar megállt iskoláknál, múzeumoknál, egyetemeken, illetve fogyatékkal élők intézeteiben, hogy elbeszélgessen az emberekkel – tudósít a Gulf News. Az utazás december 2-án ért véget,  Haidar ezáltal megdöntötte a leghosszabb utazás rekordját napenergiával hajtott kerekesszéken – ezt a rekordot egyébként ő maga állította fel néhány hete. 14 órát utazott Abu Dhabiból Sharjah-ba, törekvését az egyesült emírségekbeli, alternatív energiaforrások kutatásában érdekelt Madsar vállalat támogatta.

A férfi januárban mutatta be találmányát a World Future Energy Summit (WFES) fiatal szakembereknek és egyetemistáknak szóló szekcióján. A Masdarral közösen kifejlesztett újabb kerekesszék-verzió eléri a 15-20 km-es óránkénti sebességet. A napelemek négy darab 20 wattos elemet töltenek föl, emellett napernyőül is szolgálnak a székben ülő személynek.

Videó összeállítás:

forrás: gulfnews.com.

MEGOSZTÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!