Observer – Igazi kaland kezdődik, ahol az aszfaltozott út véget ér! -videó

5

Képzelj el egy olyan teljesen biztonságos kerekesszéket, amiből nem kell kiszállnod vagy visszafordulnod, ha a kövesút véget ér,  vagy ha felszeretnél jutni egy olyan helyen, ahol akár 36 lépcsőfok van és nincsen rámpa, vagy szeretnél lemenni vele a tengerpartra, és a tengerpart homokjában “sétálni” egyet… Nehéz ezt elképzeli igaz? Akkor most bemutatjuk neked az Oroszországban kifejlesztett  (és az utóbbi időben már Kínában is gyártott) – és nem elírás ! – a világon az első négy kerék meghajtású kerekesszékét, az Observer-t.

Az Observerrel könnyű a közlekedés a természetben
Az Observerrel könnyű a közlekedés a természetben

Általános tudnivalók

Az Observer egy egyedülálló négykerék-meghajtású elektromos kerekesszék. De ez nem csak egy kerekesszék. Nem más, mint egy olyan közlekedési eszköz, ami  a megközelíthetőség terén megnyit egy új világot a mozgássérültek számára, megteremti a lehetőséget, hogy bárhonnan bárhová eljuthass,  lehetővé teszi, hogy az álmaid, melyeket eddig nem tudtál megvalósítani, teljesüljenek.

observer_maximus

Ami igazán nagyszerűvé teszi a járművet az az, hogy képes felmászni, és leereszkedni akár 36 lépcsőn, és olyan lépcsőfokon is ami akár 15 cm magas, vagy fel tud mászni 45 fokos lejtőn, és -ami fantasztikus- bármilyen szögben is haladjunk le- vagy felfelé, folyamatosan vízszintesen tart, mert korrigálja az ülés szögét. Amikor mozog fel és le a lépcsőn, vagy egy dombon, a szék lehetővé teszi, hogy az utasa mindig ugyanabban a testhelyzetben maradjon, mintha használná azt egy sima felületen, ezért a vezetése biztonságosabb és kényelmesebb. Ez az egyedülálló, szabadalmaztatott giroszkóp szék garantálja a kényelmet és biztonságot.

Az is egyedülálló, hogy a jármű rendelkezik még az un.  U-turn funkcióval. Ez azt jelenti, hogy az Observer Maximus  az egyetlen elektromos kerekesszék, amely képes arra, hogy 360 °-ban elforduljon a helyszínen, a fordulás sugara pedig mindössze 49 cm. Ezért könnyen megfordul a szűk és a kis terekben, például a folyosón.

Observer tehát tökéletes példája a modern technológiának, az önállóság megvalósításának, a stabilitásnak és a megbízhatóságnak.

 

Ez a technikai vívmány a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

– Négy kerék hajtás kettő 24V-os, 1200 wattos,  3,5 lóerős motorral, 

– Biztonságos váz 120 mm távolsággal,

– Rövid tengelytáv és a 40 mm vagy 45 mm-es kerekek képesek a 15 cm akadályok leküzdésére,

– A kerekesszékkel egy akkumulátor feltöltéssel  -4 db Li – akkuval ( egyenkénti kapacitása 27 Ah )- 2-5 órát lehet közlekedni, képes a 7,5-10 km/h órás sebességre és a terepviszonyoktól függően 20-30 km-t lehet vele megtenni.

Ami viszont riasztó adat lehet, hogy kerekesszék önsúlya közel 197 kg, így szállítása nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Maximális terhelhetősége 150 kg.

 

Típusok felhasználási hely szerint

Az Observer 3 típusban készül aszerint, hogy hol szeretné használni a tulajdonosa:

obew

A “Maximus” névre keresztelt típus könnyen megbirkózik a városi környezettel, a dombos-hegyes vidékkel, a “Prohodimec” -magyarul Kalandornak – nevezett gépet a tengerpartra és nehéz terepre tervezték, míg az “Optimus“-t egyértelműen a havas tájak “legyűrésére” alakították ki.

Leginkább a következő videók mutatják be azt a fantasztikus szabadságot, amit ez jármű a felhasználó részére nyújt.

 

5 HOZZÁSZÓLÁS

    • Kedves Ibolya,

      tudomásunk szerint Magyarországon nincs forgalmazó, ahol ezt a szerkezetet be tudja szerezni. Azt javasoljuk,hogy ide kattintva próbálja meg angol vagy orosz nyelven felvenni a gyártóval a kapcsolatot (a lap alján van angol nyelvű űrlap kitöltésére lehetőség).

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!