Ötvenezer a parkolás mozgássérült helyén

2

Szétválasztották a közlekedő társadalomra veszélyes, illetve arra veszélytelen szabálysértéseket, és ez utóbbiak esetében alacsonyabb bírságokat állapítottak meg abban a közlekedési szabályokról szóló kormányrendelet-tervezetben, amelyet a héten tárgyal a kormány és augusztustól, illetve szeptembertől lép életbe.

Eszerint például nagyon veszélyesnek ítélték, ha mozgássérült helyén parkol valaki, mert az eddigi 30 ezer forint helyett 50 ezerre fogják büntetni. A zebrán állókat pedig a mostaninál kevesebbre.

Betiltják a lézerblokkolót, de a radardetektort nem. Nem büntethetik a jövőben a rendőrök az autósokat azért, ha nincs a kocsijukban egészségügyi doboz, csak akkor, ha szükség lenne rá. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem állíthatják le a járgányt azért, hogy kifejezetten az egészségügyi dobozt vagy a láthatósági mellényt ellenőrizzék. Az eddigiektől eltérően nem lesz büntethető az sem, aki saját garázsa előtt parkol.

 

 

Bíróság előtt vitathatja felelősségét az, aki “végszükségszerű ok” miatt parkol szabálytalanul, mert például egy vajúdó kismamát visz kórházba. A vasúti átjárón való tiltott áthajtás csak ott büntethető, ahol valóban jár vasút.A kerékpárosok esetén a véralkoholszinttől függően differenciálják a bírságolást, és a jövőben a 0,5 és 0,8 ezrelék közötti véralkoholszint csak akkor lesz büntethető, ha a kerékpáros veszélyhelyzetet teremt, vagy ha főúton közlekedik. Jelenleg az is több tízezer forintos bírságot kaphat, aki egyik tanyáról a másikra egy földúton közlekedik egy-két pohár sör után.

Ősszel bizonyos részletszabályokat tovább finomíthatnak.

Büntetési díjak

Várakozási és megállási tilalom megszegése a jövőben

* Senkit nem veszélyeztető helyen:10 000 forint
* Zebrán:25 000 forint
* Mozgássérültek helyén parkolás:50 000 forint
* Jelenleg egységesen:30 000 forint

Tiltott áthajtás vasúti átjárón

* Jelenleg:300 000 forint
* A jövőben:60 000 forint

forrás:nepszava.hu
MEGOSZTÁS

2 HOZZÁSZÓLÁS

    • “Bíró Márk, a Fidesz-frakció közlekedési szabályok és szankciók átalakításáért felelős politikusa a várható változásokról azt is elmondta, hogy a vasúti átjárón való tiltott áthajtás esetében az eddigi 300 ezer forintos bírságot 60 ezer forintra mérsékelik, és azt is meghatározzák, hogy ez a szabálysértés csak ott büntethető, ahol valóban jár vasút.”
      Minden internetes újság ezt idézte. üdv

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!