Rehabilitációs ellátás mellett vállalkozik? Erre ügyeljen!

0
A rehabilitációs ellátásban részesülő vállalkozó, őstermelő is kaphat kedvezményt a közterhekből, ugyanakkor meghatározott kereseti korlátokat be kell betartania.

Számos kérdést kapunk a megváltozott munkaképességű (rehabilitációs ellátásban, rokkantsági ellátásban) részesülő egyéni és társas vállalkozók, őstermelők társadalombiztosítási jogállásával, járulékfizetésével, kereseti korlátjával kapcsolatban. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A legfontosabb: a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás nem minősül sajátjogú nyugdíjnak az ebben részesülő személy nem tekinthető sajátjogú nyugdíjasnak még abban az esetben sem, ha 2012 előtt esetleg rokkantsági nyugdíjban részesült.

Az említett ellátások valamelyikében részesülő vállalkozó biztosított (tehát nem kiegészítő tevékenységet folytató) egyéni vagy társas vállalkozónak minősül és – heti 36 órát elérő munkaviszony hiányában – havi minimális adó és járulék fizetésére kötelezett. A mezőgazdasági őstermelői tevékenységgel foglalkozó megváltozott munkaképességű személyre – egyéb kizáró ok híján (például fennálló munkaviszony) – ugyancsak kiterjed a biztosítás és őstermelőként járulékfizetés terheli.

IDE kattintva OLVASSA TOVÁBB az adózóna oldalán

FORRÁSadozona
MEGOSZTÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!