Rendelet készül a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról

1

Pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokkal kapcsolatos rendelet módosításának tervezetét közigazgatási egyeztetésre bocsátotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mely a törvényi szintű szabályozásban bekövetkező változások okán szükséges módosításokat tartalmazza. Véleményezési határidő: 2013. december 7.

A rendelet-tervezet több Korm. rendeletnek a törvényi szintű szabályozásban bekövetkező változások okán szükséges módosítását tartalmazza. A módosítások az alábbi fő tárgykörök mentén foglalhatóak össze:
– A Magyarország 2014. évi központi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló T/12513. számú – az Országgyűlés által november 25-én elfogadott, jelenleg aláírás alatt lévő – törvényjavaslat bevezeti az ápolási díj új formáját, a kiemelt ápolási díjat. A törvényi változások a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Pr.) módosítását is szükségessé teszik.

– A Pr. módosítása szükséges továbbá amiatt, hogy az önkormányzati segély kialakításával összefüggő törvénymódosításokról szóló 2013. évi LXXV. törvény értelmében 2014. január 1-jétől az eddig jegyzői hatáskörben nyújtott méltányossági közgyógyellátás képviselő-testületi hatáskörbe kerül.

– A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet módosítása az európai uniós szabályozással való megfeleltetést célozza.

– A gyermekvédelmi törvény 24. § (9) bekezdése – a kormányablakok kialakításával, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/12939. számú törvényjavaslat alapján – 2014. január 1-jétől akként módosul, hogy az állam által megelőlegezett gyermektartásdíj kötelezett által meg nem térített összege tekintetében nem a jegyző, mint adóhatóság, hanem az ellátást megállapító gyámhatóság lesz jogosult méltányosságot gyakorolni, amennyiben annak törvényben meghatározott feltételei fennállnak.

A gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi feladat- és hatáskörök ellátásáról, valamint a gyámhatóság szervezetéről és illetékességéről szóló 331/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet kiegészítése e változások miatt indokolt, az eljárási szabályok megalkotása és az eljáró hatóság kijelölése érdekében.

A jogszabálytervezet elérhető: a kormányzat honlapján. 
Véleményezési határidő: 2013. december 7.
Véleményezési cím: mariann.pajer@emmi.gov.hu

 

forrás:orient

MEGOSZTÁS

1 hozzászólás

  1. Tisztelt igazgatóság.Azt szeretném megkérdezni hogy a decemberi nyugdijakat hányadikán kezdik átutalni.Én eddig 12.-én kaptam.Tisztelettel.Müller Istvánné

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!