Speciális vasúti kocsin utaztak a kerekesszékes táncosok

2
Először tettek meg hosszú utat vonattal

A menetrend szerinti két perces állomásozás helyett ennek többszörösét töltötte hétfőn este a Hargita Expressz nemzetközi sebes vonat a gyergyószentmiklósi vasútállomáson.

A menetrend szerinti két perces állomásozás helyett ennek többszörösét töltötte hétfőn este a Hargita Expressz nemzetközi sebes vonat a gyergyószentmiklósi vasútállomáson. A késedelem okát ezúttal nem a vihar vagy a sínek meghibásodása okozta; a szerelvény külön kocsiján utazó, tíz kerekesszékes, mozgáskorlátozott személy ért célba, a speciális vagonról kerekesszék-emelő berendezés segített nekik a leszállásban.

kerekesszek_003_b

Az Esély Alapítvány meghívására Gyergyószentmiklósra érkezett a Gördülő Tánccsoport. A magyarországi kerekesszékes, mozgáskorlátozott tíz személy és kísérőik hétfőn este érkezetek vendégfogadóikhoz. Ezúttal nem a marosvásárhelyi repülőtéren várták őket, nem is autóbusszal jöttek, hanem a Hargita Expressz nemzetközi sebes vonathoz csatlakoztatott, speciális külön kocsin utaztak.

kerekesszek_004_b

„Ez az első vonatos utunk, nagyon kényelmes, sokkal jobb, könnyebb ezzel közlekedn,i mint repülővel, vagy mondjuk busszal. Van akadálymentes vécé, kényelmes a vagon, tehát minden tökéletes számunkra” – nyilatkozta Ambrus Csaba, a tánccsoport tagja, az új vasúti kocsi egyik utasa. Hozzáfűzte, hosszabb útra eddig repülővel vagy busszal utaztak, ezekre a járművekre a fel- és leszállás nagyon sok időt vesz igénybe, és a kényelem sem az igazi.

A Magyarországon nemrégiben forgalomba helyezett speciális vasúti kocsi megkönnyíti a kerekesszékhez kötött személyek utazását, a vagon egyik oldalán szabadon hagyott tér lehetővé teszi a kényelmes elhelyezkedést, a lépcsők helyett pedig emelő berendezés van, ez segít a fel- és leszállásban. A tánccsoport tagjai tudomást szerezve az új alkalmatosságról, igényelték az akadálymentes vagont.

Az utasok 14 órát vonatoztak, ennek ellenére érkezéskor állították, nem fáradtak el, végigbeszélgették, szórakozták az egész utat, kellemes volt az utazás.

kerekesszek_001_b

A gyergyói állomástól a hármas kilóméternél lévő Hétvirág panzióig viszont kisebb kellemetlenségek adódtak, mivel a vendégeket szállító kisbusz nem volt alkalmas a kerekesszékek befogadására, így a szálláshelyig külön jármű szállította a személyeket, illetve a kerekesszékeket.

A Gördülő Tánccsoport tagjai és az Esély Alapítvány sérült gyerekei a hét folyamán közös tevékenységeken veszenek részt, és egy közös produkciót is kidolgoznak, amit augusztus 6-án, pénteken este 7 órától adnak elő a Kossuth Lajos utcai, volt Decoratex étteremben kialakított táncteremben.
forrás:székelyhon.ro

MEGOSZTÁS

2 HOZZÁSZÓLÁS

    • Zoltán! Amit most látsz a képen az egyik a másik a Déli Pu. áll. Csak külön csoportos utazás igény esetén igényelhető a speciális kocsi.

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!