Szabadidős tevékenységek – valóban szabadon !

3

A Hippocampe névre keresztelt, mozgáskorlátozottak részére fejlesztett három kerekű jármű olyan szabadságot ad, amelyről itthon a kirándulni vágyók csak álmodoznak. De mi is ez az eszköz, ami nehéz terepen, vagy tengerparton forradalmasítja a kerekesszékesek helyváltoztatását? És valóban annyira jól használható, mint amennyire jól ki is néz?

hippocampe kerekesszék
Hippocampe kerekesszék

Egy kis történet

A Franciaországban élő Patrice Faucogney 1996-ban egy síbaleset következtében mozgáskorlátozottá vált. Nagyon szeretett sportolni és kirándulni, de be kellett látnia, hogy a hagyományos kerekesszékkel például a kajakozáshoz, vitorlázáshoz, vagy egyszerűen csak az úszáshoz és búvárkodáshoz történő hozzáférés szinte lehetetlenné vált.

Ekkor határozta el barátaival, hogy megalkotnak egy olyan könnyű, strapabíró, összecsukható kerekesszéket, amellyel az úszáshoz, strandhoz való hozzáférés, a nehéz, kavicsos terepen történő haladás szinte gyerekjáték lesz. A fejlesztés időszaka után 2002-ben saját céget alapított barátaival és ekkor jelet meg a fejlesztésük, amely a Hippocampe nevet kapta.

Az ezt követő években számtalan díjat nyertek különböző kiállításokon, folyamatosan fejlesztették találmányukat, Franciaországban a strandok nagy részét már ők látták el ezzel a közlekedési eszközzel.

 

Az eszközről

Maga a kerekesszék könnyű, összecsukható, és könnyen hordozható: A kis méret, lehajtható háttámla, kivehető push-bár és kerekek (kevesebb mint egy perc alatt összeállítható, vagy csukható) és a csekély tömege – 15 kg  – teszi könnyen szállíthatóvá, kényelmesen tárolhatóvá otthonában, vagy utazás közben. Opcióként számos kiegészítőt lehet hozzá beszerezni, ilyen például az első kerékre illeszthető sítalp, vagy a biztonságot és a kényelmet elősegítő fejtámla.

 

hippocampe sieléshez
Havas terepen is elboldogul

 

Az első kerék alacsony nyomású és széles kialakítású, a dupla hátsó kerekek masszívak és terepjáró gumikkal vannak felszerelve. A kerekek tengelyei rozsdamentes acélból golyóscsapágy nélkül készülnek.

Teljesen ellenáll a strandvíznek és a tengervíznek is, még az ülés is vízálló anyagból készül.

 

 

kiránduláshoz is ideális
Kiránduláshoz is ideális, könnyebb a haladás, mint a hagyományos kerekesszékkel

 

A használat

A Hippocampe használata igen egyszerűnek tűnik, bár a külföldi fórumokat végig böngészve megoszlanak a vélemények. Valakinek nagyszerűen bevált ez a segédeszköz, valaki pedig arra panaszkodik, hogy nehézkes a használata. Szerintem pedig az, hogy jó vagy rossz ez az eszköz az döntheti el, hogy a mozgáskorlátozottság kinek mit jelent. Akinek erősebb a felső teste, nyilván könnyeben tudja magát mozgatni a nehezebb terepen, vagy laza homokos tengerpart esetén, mint azok, akiknek egyébként is nehézkes a kerekesszékkel való közlekedés.

Összességében a fórumozók arra a következtetésre jutottak, hogy gyermekeknél nagyon jól bevált, míg felnőttek esetében a kisebb testsúlyúak tudják könnyebben is használni a Hippocampe-t. Lehetőség van egyébként húzni vagy tolni a segédeszközt, így segítséggel azt gondolom, hogy mindenki részére használható a Hippocampe.

 

Hippocampe
Hippocampe jó vagy rossz? Megoszlanak a vélemények

 

Összefoglalva tehát a Hippocampe egy modern segédeszköz azok számára, akik szeretnek kirándulni, sokat vannak a tengerparton, vagy a havas tájak szerelmesei. Könnyű súlya és kis mérete lehetővé teszi a szállítást akár a fejlesztők által forgalmazott kézi táskában, vagy egy autó csomagtartójában. Egyetlen dolog van, ami megakadályozhatja a hazai elterjedését: az nem más, mint az igen borsos ár. A fejlesztők honlapja nem tartalmaz ugyan árat, de az USA-ban 2855 dollárba (kb. 560 ezer ft) kerül az alapmodell.

Működés közben itt látható a Hippocampe :

 

 

további videók:

 

 

forrás: vipamat.com

 

Szerző: O.Cs.

MEGOSZTÁS

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A franciaországi tengerparton én is kipróbálhattam, és mondhatom, hogy sokkal, de sokkal jobb ezzel a masinával gurulni a parton. Volt olyan ismerősünk, aki túrázásra is használta, de nagyon döcögős volt a használat.

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!