Szerzési támogatás – jelentős változások 2012

1

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a 2011-ben módosított gépkocsi szerzési támogatással kapcsolatban tárgyalásokba kezdett és jelentős változásokat sikerült kieszközölnie.

Mint az ismeretes, az új támogatási rendszer finoman fogalmazva is ellehetetlenítette a mozgáskorlátozottak gépkocsihoz jutását, olyan feltételekhez és autókhoz kötötte a vásárlást, ami nem szolgálta a rászorulók érdekeit, az csak a finanszírozónak kedvezett. Olyan gépkocsi új gépkocsi vásárlását támogatja csak, amibe pl a kerekesszéket is csak nagy nehézségek árán lehet elhelyezni.

A MEOSZ tárgyalásai során a következő eredményeket érte el:

Először is: az igénylők köre kibővült – az egyszerűség kedvéért fogalmazzunk úgy, most ugyanazok igényelhetnek gépkocsiszerzési támogatást, mint korábban, a 2011-es rendelet hatályba lépése előtt.

A második fejlemény, hogy bár új gépkocsiként továbbra is a Suzuki 1,2 GLX igényelhető, a gépkocsi automata sebességváltóval is igényelhető, méghozzá az eredeti 600.000 Ft-os automata váltós felár feléért, 300.000 Ft-ért. 

A harmadik eredmény, hogy míg decemberben a normál váltós autó 2.669.000 Ft-ért volt hozzáférhető, most a legkisebb kezdő részlet esetén 2.245.580 Ft-ba kerül, de ha valaki a maximális (1,2 M Ft) önerőt leteszi, az autó teljes ára 1.657.640 Ft (egy millióval kevesebb mint decemberben). Automata váltóval a legolcsóbb változat 2.095.640 Ft. Ez már nagyon komoly előrelépés, akárhogy is számoljuk. 

A kondiciók a www.lehetosegauto.hu honlapján olvashatók részletesen. 

Azok számára, akiknek csak nagyobb autó volna jó megoldás a kerekes szék elhelyezése miatt, még nincs jó megoldás, ám a tárgyalások folytatódnak. 

Mivel ezek a lehetőségek csak március utolsó napjaiban nyíltak meg, a 2012-es igények benyújtási határidejét a Minisztérium 2012 május 15-ig meghosszabbította. 

Akár elégedetten hátra is dőlhetnénk, de sajnos a használt autókra pályázók sorsa még most sem kecsegtető. Márpedig sokan vannak, akik még ilyen kedvező feltételek mellett sem tudnak új gépkocsit vásárolni. Nekik marad a 600.000 Ft-os támogatás, amihez 50.000 Ft szerződéskötési díj, némi hitelkamat és három évi Casco (kb. 180.000 Ft) fejében juthatunk hozzá, de csakis négy évnél nem öregebb autó vásárlása esetén. 

Ha úgy számolunk, hogy sorstársaink többsége 1 M Ft-nál alígha tud többet fizetni egy autóért, hozzászámítva a támogatást maximum másfél milliós autókat nézegethetünk. Ezekből a piacon a legnagyobb forgalmú internetes oldalon sem találunk automata sebességváltósból néhány darabnál többet, míg a 6 évnél fiatalabb kategóriában 100-120-ra tehető a kínálat, a 8 évnél fiatalabb kategóriában 200-220. (Igaz, van akinek a manuális sebváltós is jó, de a súlyos sérülteknek akik alacsony jövedelműek is, kell az automata). 

A döntéshozók álláspontja az, hogy nem szeretnének roncsokat támogatni. 

A tény viszont az, hogy még mindig jobb egy 6-8 éves autó, mint a semmilyen. Ebben a kérdésben egyelőre nincs előrelépés. (Itt a forgalmazót köti a Minisztériumi rendelkezés).

 

Forrás: meosz.hu

 

MEGOSZTÁS

1 hozzászólás

  1. A lanyom születésétől fogva többszörösen sérült gyermek,.jelenleg 23 éves.
    kerekesszékkel történő szállítására speciálisan kialakított,jó állapotban levő ,2005-os gyártmányú kisbuszt találtunk magyarországon.
    Amennyiben a súlyosan sérült személyek és az őket ellátó családok valós állami támogatása valamint az észszerűség jelen lenne,úgy igényelhetném a szerzési támogatást a fenti járműre.
    Új gépkocsira adnak támogatást illetve 4 évnél fiatalabbra???? felháborító,kiábrándító,átverés!!!
    Segítőszándék ebben nincs,csak érdekeltség!

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!