Tizenhatezer rokkantnyugdíjas ellátása biztosan megszűnik májustól

1

A 200 ezer rokkantnyugdíjas közül eddig több mint 16 ezren nem jelentkeztek felülvizsgálatra, ők május elsejétől automatikusan nem kapnak rokkantnyugdíjat.

 

Március 31-ig minden 57 évnél fiatalabb rokkantnyugdíjasnak felülvizsgálatra kellett jelentkeznie. A 200 ezer rokkantnyugdíjas közül eddig a – legfrissebb adatok szerint – több mint 16 ezren nem jelentkeztek, ők május elsejétől automatikusan nem kapnak rokkantnyugdíjat. A mozgáskorlátozottak szerint mindenkit értesíteni kell a nyugdíj megvonásáról, különben jogszerűtlen az eljárás.

 

 .

Március végéig mintegy 16 ezer rokkantnyugdíjas nem jelentkezett a kötelező felülvizsgálatra. Ők a törvény szerint májustól automatikusan nem kapnak majd rokkantnyugdíjat. A Mozgáskorlátozottak Országos Szövetsége szerint azonban erről külön is értesíteni kell a rokkantakat, különben jogtalan a nyugdíj megvonása. “Egy törvényes fellebbezéssel támadható adott esetben bíróság előtt támadható határozat nélkül egy egyszerű levéllel és annak a következményeként szűnhet meg egy ellátás, mi ezt nem tartjuk helyesnek és nem tartjuk jogszerűnek sem” – mondta Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalban azt mondják: mindenkit értesítenek arról, kap-e rokkantnyugdíjat. Így azt is, aki a határidőig nem jelentkezett a nyugdíjfolyósítónál. A hivatal egyébként már elkezdte a rokkantnyugdíjasok orvosi vizsgálatát. Eddig nyolcezren keresték fel a rendelőket. Sokukról már most megállapították: nem rokkantak, így már rokkantnyugdíjat sem kapnak. “A felülvizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy több mint 2000 esetben nem minősültek megváltozott munkaképességűeknek a felülvizsgálaton a jelentkezők, az ő ellátásuk megszűnik” – mondta Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója.

A rehabilitációs és szociális hivatalnál úgy számolnak, hogy a felülvizsgálatokat 2013 végére fejezik be.

 

forrás: hirado.hu

MEGOSZTÁS

1 hozzászólás

  1. Nekem 5 gerincműtétem volt, lemezek csavarok a derekamban, vas a nyakamban és 1 év alatt 3-szor hívtak be vizsgálatra, ami nagyon megalázó dolog. Gondolják, hogy kinőttek a porcok amiket eltávolítottak?? Ezek után megadták de csak 1 évre a nyugdíjat, jutalmul 15 ezer ft-ot levettek, és 41 ezer ft-ból kell megélnem decembertől.
    Munkát sehol nem kapok, mert mindenhol azt mondják, hogy nem vállalják a felelősséget, hogy ha elesek akkor lebénulhatok örökre. Na ez az állam hozzáállása a beteg emberekhez.
    Undorító amit művelnek velünk.

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!