Üdvözöljük weboldalunkon !

3

Kedves Látogatónk !

Oldalunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy a kerekesszékkel közlekedőknek utazásaikhoz hathatós segítséget nyújtsunk akár itthoni, akár európai országokról legyen is szó.

utazz Te is !

Magyarországon történt némi előre lépés az esélyegyenlőség e területén. Viszont, ha kitekintünk az Európai Unió tőlünk nyugatabbra lévő országaiba, akkor megdöbbenéssel látjuk azt a szakadékot, amelyet ezen a területen itthon tapasztalhatunk. Más nyugat-európai országokban – pl. Ausztriában és Németországban – rengeteg kialakítást, segítséget láthatunk/tapasztalhatunk a mozgásukban korlátozottak életének megkönnyítésére. Gondolok itt a (tömeg) közlekedésre , a szálláshelyek kialakítására stb.

Ausztriában és Németországban is a járdák szinte teljesen akadálymentesek, a vonatra, autóbuszra, és a metróra már kerekesszékkel is fel lehet szállni, minden városban van akadálymenetes köztéri illemhely (van ahol több is). E felsorolások után őszintén bevallhatjuk, nálunk ez a fajta gondolkodás/gondoskodás még gyerekcipőben jár.

kirándulás_kerekesszékkel

Itthon sokan azt sem tudják, hogy nyugat-európában olyan akadálymentes WC-k vannak kialakítva a településeken, az autópályák mellett, amelyeket csak a mozgásukban korlátozott emberek vehetnek igénybe. Ezek az illemhelyek egy egyen kulccsal nyithatók (!) Svájcban, Ausztriában, Németországban és Olaszországban. E kulcsot meglehet rendelni az interneten, az előbb említett országokban, bár hol is jár a kiránduló, ezeket az illemhelyeket gond nélkül tudja igénybe venni. Az ottani kultúrához az is hozzátartozik, hogy a mozgáskorlátozottak az interneten a városok honlapjain tájékozódhatnak az akadálymentes látni valókról, toalettekről, éttermekről stb.

Jó példa erre az ausztriai város, Salzburg honlapja, ahol a mozgásukban korlátozottak részletes, várostérképpel ellátott leírást kaphatnak.

Szóval akadnak még tennivalók itthon, ebben próbálunk a rászorultaknak segíteni, elgondolásunk szerint úgy, hogy bemutatjuk a különböző tömegközlekedési-, szállás lehetőségeket (természetesen akadálymenteseket), hol szerezhető be a nyugat-európában valamennyi illemhelyet nyitó „Euro Key” (a már említett illemhely kulcsa). Megtalálható lesz továbbá utazással kapcsolatos érdekes cikkek, írások, videók, stb.

Várunk minden észrevételt és javaslatot, amelyek a célkitűzéseinkkel azonosak, fényképes beszámolókat, élményeket, tapasztalatokat, akadálymentes szálláshelyeket, amelyeket oldalunkon közkinccsé tehetünk, segítve ezzel a kerekesszékes sorstársak esélyegyenlőségét.

üdvözlettel: a szerkesztőség

vissza a kezdőlapra

MEGOSZTÁS

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Hát én tudnék mesélni külföldi utazásokról,melyekre kerekesszékes Testvéremmel jutottunk el!Hiányolom,hogy kevesen ismerik ezt az oldalt!

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!