Whill, avagy motorizált kerekesszék – ez lenne jövő?

0

A 2011-es Tokiói Motor Show-n mutatták be a találóan Whill névre keresztelt, félig Segwayre, félig fejhallgatóra emlékeztető, minden képzeletet felülmúló új eszközt, ami forradalmasíthatja a kerekesszékek motorikus meghajtását. Maga az ötlet óriási, hiszen utólag bármilyen kerekesszékre felszerelhető a találmány.

Sok kerekesszékes életét megkeseríti a kézzel való hajtás, nekik nagy segítség lenne egy ilyen modern találmány. Igaz rengetegféle elektromos kocsival lehet találkozni, de ezek tárolása, emelése, szállítása mégiscsak nehézkes. Lehet hogy ez a készülék megoldja az eddig ismert problémát?

A Whill a szék két kerekére kívülről csatlakoztatható, ezeket hajtja meg kívülről motorjai segítségével. A kétoldali egységeket összekötő ív tulajdonképpen a “kormány”: az ebben elhelyezett szenzorok érzékelik, ha az utas áthelyezi testsúlyát, és ennek megfelelően változtatja a Whill külön-külön a 24 voltos motorok hajtási sebességét és irányát. A szerkezetet nem száguldásra tervezték, végsebessége mindössze 20 km/h, a két óra alatt feltölthető Li-Ion akku 30 kilométerre elegendő töltést képes tárolni.
A Whill egyelőre a tesztelés fázisában van, a fejlesztők weboldala is igen szűkszavú ezzel kapcsolatban. Mint ahogy a képekről is látszik, eléggé egyedülálló és nem mindennapi kialakításról van szó, nem lehet könnyű a kerekesszékhez “csatlakoztatni” a berendezést, a magyarországi akadálymentesített (?) környezet sem kedvezhet az elterjedéséhez. Sík terepen viszont már bátran használható lenne ez a vagány kis készülék.

 

A következő kis videó a fejlesztők elképzeléseit mutatja be:

forrás: technet.hu

MEGOSZTÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!