Meglepetés: Tovább zuhantak a kötelező biztosítások díjai

0

Minden várakozáson felül csökkentették kötelező díjaikat egyes hazai biztosítótársaságok – állítják a Biztosítás.hu és Netrisk.hu frissen kiadott elemzései. A 2011. évi tarifákat a díjszámítás kilowatt alapra történő átállítása, a PSZÁF szigora és a biztosítók közti díjverseny további 15-20%-os árcsökkenést hozhat idén az autósoknak. Főként az új szereplőként megjelent Astra Biztosító, az Allianz és az internet ismét felkavarták a piacot. A novemberi kampányoknak nem lesz vége.

Megjelentek a tarifák

Ma reggel, két országos napilapban – eddig soha nem látott terjedelemben, összesen mintegy 68 oldalon – tették közzé 2011. évi kötelező díjaikat a hazai biztosítótársaságok. A hétfőtől induló és egy hónapig tartó biztosítóváltási szezonban 13 régi és 1 új biztosítótársaság verseng majd az ügyfelekért, immár kilowatt alapon meghatározva a díjakat.

A tarifákból látszik, hogy minden eddiginél nagyobb kampányra számíthatunk. A biztosítók ezúttal is számos új kedvezményt vezettek be, (például tanár kedvezmény, lakásbarát kedvezmény, elektronikus kommunikációs kedvezmények) és nőtt az igénybe vehető kedvezmények maximális mértéke is. Idén is sláger a gyermekes és kármentességi kedvezmény, melyeket a legtöbb társaság megcéloz. Egyre többen alkalmaznak a korábbiaktól eltérő bónuszbesorolást és már a legkisebb bónusz fokozatokban (B1-B2-B3-ban) is megadják a magasabb B6-os fokozatnak megfelelő 30%-os kedvezményt!

2000-es évjárat, 74kw, A0
Legolcsóbb ajánlatok Opel Astra G 1.6

Bombameglepetés

Az idei tarifák bombameglepetése, hogy a PSZÁF két héttel ezelőtti levele nyomán a vezető hazai társaságok (Allianz, Generali és a Groupama) megszüntették korábbi, kettős mércével dolgozó tarifáikat és azonos – helyenként nagyon komoly kedvezményt jelentő – díjakat hirdettek meg a meglévő és a hozzájuk szerződni szándékozó ügyfelek részére. A piacrengetőnek szánt lépésre a “kisbiztosítók”, melyek évek óta kedvező díjakkal próbálnak minél több ügyfelet átcsábítani ezen társaságoktól azzal válaszoltak, hogy a tavalyi, már-már a végletekig leengedett áraiknál további 15-20%-al olcsóbb díjat hirdettek.

2001, 96kw, A0
VW Passat 1.9 PD TDI

A kötelező díjszámítás alapjának köbcentiről kilowattra történő átállítását is a versenynek a szellemében – félve az esetleges ügyfélvesztéstől -, az autósoknak kedvezve oldották meg biztosító-társaságok.

2010, 103 kw, A0
Honda Civic 1.8 i-Vtec

A Biztosítás.hu szerint nem meglepő, hogy miközben legtöbb társaságnál csökkentették azoknak az autótulajdonosoknak a díjait, akiknek járműve kis teljesítményű, a nagyobb teljesítményű járművek vezetőinek sem emeltek díjat, sőt egyes biztosítótársaságok még kedvezőbb ajánlatot is kínálnak idén ezen autótulajdonosoknak, mint tavaly.

Hol, mi változott?

A biztosítótársaságok az idei kedvező kárhányadokra támaszkodva – két társaság kivételével – átlagosan mintegy 15%-os díjcsökkentést hajtottak végre, ami idén novemberben tovább csökkentheti majd a biztosítást váltó autósok átlagdíjait. A Biztosítás.hu szerint szinte biztos, hogy a tavalyi kampányban elérhető 25 ezer Ft-os átlagdíj 20 ezer forint körülire csökken majd az idei biztosítóváltási kampányban.

2006, 68kw, A0
Suzuki Swift 1.3 GS

A rendkívül kedvezőnek ígérkező 2011-es kötelező díjak hétfőtől érhetőek majd el az autósok számára, akinek december 1-ig bezárólag kell majd meghozniuk döntésüket biztosítóváltásukat illetően. A Biztosítás.hu szerint idén minden eddiginél több autósnak lesz érdemes kalkulálnia az internetes portálokon és a ma reggel megjelent díjakat elnézve az is kijelenthető, hogy a váltók száma is könnyen meghaladhatja a rekordnak számító tavalyi 1,5 milliót.

Alaposan elszámolta magát, aki azt gondolta, hogy a kötelező biztosítások versenyében nincs már tér további, jelentős árcsökkentésre – írja a Netrisk.hu is. Az új szereplőként megjelent Astra Biztosító, az Allianz és az internet ismét felkavarták a piacot. A legújabb kedvezményekből pedig már az is látszik: a novemberi kampányoknak hosszú távon sem lesz vége.

Alaposan felkavarhatja a biztosítók közötti erősorrendet az Astra Biztosító megjelenése: a társaság számos kategóriában elsőként kerül ki az árversenyből a ma közzétett, 2011-re vonatkozó kötelező biztosítási (kgfb) díjak előzetes összehasonlítása alapján. A piacvezető biztosítási portál, a Netrisk.hu gyorselemzése szerint ugyanakkor az Allianz új e-tarifájával ismét felvette a kesztyűt.

Az árverseny harmadik kulcsszereplője az internet, hiszen a piacvezető biztosító, az Allianz e-tarifája csak az online – így a Netrisk.hu biztosítási portálon keresztül – megkötött szerződésekre érvényes. Aki a hagyományos módon szeretne biztosítást váltani, és a megszokott, negyedéves, csekkes díjfizetést választja, az Allianznál már 49 százalékkal magasabb díjat lesz kénytelen fizetni a jövő évben.

Az online biztosításközvetítés szerepét erősíti tovább a tarifatáblák szinte áttekinthetetlen mennyisége is. Aki nem internetes kalkulátorral keresi meg a számára kedvező ajánlatot, hanem az újságban közzétett táblázatok alapján szeretne tájékozódni, már több mint 60 oldalnyi adatot bogarászhat végig. Az alapdíjak pedig semmiféle fogódzót nem adnak az összevetéshez, miután a több mint százféle kedvezmény, pótdíj a korábbi éveknél is nagyobb mértékben szabják át az árat, illetve a biztosítók erősorrendjét. A fizetendő díj a tulajdonos lakhelye, kora, bónuszfokozata, gyermeke, az autó típusa, üzemanyagfajtája, és még számtalan egyéb kitétel nyomán az alapdíjnak akár kevesebb, mint harmada is lehet. Az Allianz esetében a számítás éppen fordított, itt ugyanis az alacsony alapdíjra rakódnak rá pótdíjak, melyek a jármű használatának módjától függően elérhetik akár a 149 százalékot.

További meglepetés, hogy a most meghirdetett tarifákból úgy tűnik, a tavalyi törvénymódosítás ellenére hosszú távon is fennmaradhat az év végi kampány. Mint ismert, egy múlt évi törvénymódosítás nyomán azoknak a biztosítási évfordulója, akik az év közben vásároltak új autót, már nem január elsején, hanem a vásárlást követő naptári év leteltekor lesz.

A Netrisk.hu portálon ugyanakkor ezen autósok is válthatnak már novemberben. A most megkötött kötelezőjük ebben az esetben is a törvényes évfordulóval lép majd életbe. A novemberi átszerződést emellett a biztosítók is ösztönözhetik. Már van egy biztosítótársaság, a Wabard, amely külön kedvezményt ad azon autósoknak, akik biztosítási évfordulója nem január elsejére esik, de már most, novemberben megkötik új szerződésüket.

Biztosítónkénti részletes elemzés (Forrás: biztostas.hu)

Aegon

A tavalyi kampányban kiemelkedően szereplő Aegon, idén kisebb mértékű korrekciót hajtott végre a díjaiban. Mivel már eddig is kedvezőnek számított a díja, továbbra is versenyben lesz az autósokért. Főként a gyermekes és kármentes ügyfelekért folytat komoly harcot.

Az Aegon jelenleg közel 350 ezer szerződéssel rendelkezik.

Posta

A Posta Biztosító szintén jól szerepelt a tavalyi kampányban. Átlagos díjszintje ugyan nem változik, de az alacsony kilowatt kategóriába tartozó ügyfeleinek megadja a kategóriaváltás miatti olcsóbb díjat és nem emel a nagyobb teljesítményű járművek díján sem.

Új kedvezménye “az 1 éve nem váltók kedvezménye”, jól használható lesz majd az évközi évfordulós ügyfelek esetében. E mellett újdonságként vezeti be az un. “okozói biztosítást”, melyet a POSTA kötelező díjának 75%-ért megvásárolva biztosíthatjuk, hogy károkozás esetén a biztosító ne csak az általunk okozott kárt, de a mi járművünkben keletkezett kárt is megtérítse 2 millió Ft-ig.

A Posta jelenleg 235 ezer szerződéssel rendelkezik.

Signal

A Signal a tavalyi gyengébbre sikeredett szereplésén egyértelműen javítani készül. Vidéken 10, Budapesten 20%-al csökkenti díjait. Az alacsony kilowatt kategóriába tartozó ügyfeleinek megadja a kategóriaváltás miatti olcsóbb díjat és nem emel a nagyobb teljesítményű járművek díján sem.

Inkasszós díjfizetés esetére kiemelkedően magas: 10%-os kedvezményt ad!

A Signal jelenleg 71 ezer szerződéssel rendelkezik.

Uniqa

Az Uniqa a tavalyi kampány győzteseként tartani igyekszik a kedvező árszintjét. A kilowatt átsorolást a többiektől némileg eltérő módon oldotta meg, bár a kisteljesítményű járművekre olcsóbb díjat hirdetett, egyes esetekben növekszik a nála lévő nagyobb teljesítményű járművek díja.

A társaság bővítette ugyanakkor a célszegmenseit, így még több kategóriában ad majd kedvező díjat.

Az Uniqa jelenleg 350 ezer szerződéssel rendelkezik.

Union

Az Union vidéken csökkentette a díjait és a korábbiaktól eltérő bónuszbesorolást is alkalmaz. A legkisebb bónusz fokozatokban is megadja a B6-nak megfelelő kedvezményt.

A kilowatt átsorolást a törvényi előírásoknál jobban szétbontott kategória besorolással oldotta meg ezzel a korábbi cm3 árakat tartani tudja.
Tarifájának érdekessége, hogy a diesel és a benzines járművek tekintetében különbséget tesz a benzines járművek javára (-15%), mivel a diesel járművek éves futásteljesítménye (km) lényegesen magasabb, mint benzines társaié.

Az Union jelenleg 125 ezer szerződéssel rendelkezik.

KÖBE

A KÖBE aki hagyományosan kistigrisként szerepel a kampányban, idén átlagosan mintegy 15%-al csökkentette az árait. Ez jórészt a kilowatt átsorolásból adódik, ahol az alacsony kilowatt kategóriába tartozó ügyfeleknek megadja a kategóriaváltás miatti olcsóbb díjat, sőt még a nagyobb teljesítményű járművek esetében is alkalmaz esetenkénti alapdíjcsökkentést.

Szokás szerint új kedvezménnyel is jelentkezik. 5%-os “Lakásbarát” kedvezményt kínál.

A KÖBE jelenleg 136 ezer szerződéssel rendelkezik.

MKB

Az MKB 10-15%-os mértékben csökkentette díjait az elmúlt évihez képest. Az alacsony kilowatt kategóriába tartozó ügyfeleinek megadja a kategóriaváltás miatti olcsóbb díjat és nem emel a nagyobb teljesítményű járművek díján sem.

Elsősorban a kármentesség ügyfeleket célozza, de a közszolgáknak és a tanároknak is kedvező díjat igyekszik adni.

Az MKB jelenleg 7500 szerződéssel rendelkezik.

Groupama – Garancia

Nem tesz többé különbséget meglévő és új ügyfelek között. Ennek megfelelően egységes tarifát hirdetett a már meglévő és a megszerezni kívánt ügyfelei részére. A kötelező biztosításhoz alapfelszereltségként tartozó ingyenes assistance szolgáltatását is tovább bővítette, a jövő évtől szállítás és helyszíni javítás is része ezen szolgáltatásának.

A kilowatt átsorolást a többiektől némileg eltérő módon oldotta meg, bár a kisteljesítményű járművekre olcsóbb díjat hirdetett, egyes esetekben növekszik a nála lévő nagyobb teljesítményű járművek díja.

Díjait összességében, mintegy 5-10%-al csökkentette.

A Groupama jelenleg 300 ezer szerződéssel rendelkezik.

Allianz

Nem tesz többé különbséget meglévő és új ügyfelek között. Ennek megfelelően egységes tarifát hirdetett a már meglévő és a megszerezni kívánt ügyfelei részére. Ezzel mintegy 10%-al tovább csökkentette, már tavaly is igen kedvező díjait.

További érdekesség, hogy a kampányos és az évközi szerződéskötés díja között sem tesz a jövőben különbséget, ami azt jelenti, hogy az évközi évfordulós ügyfelek esetében is ki kívánja venni részét a versenyből.

Új elemként bevezeti az un. e-GFB-t, ami éves vagy féléves díjlehívásos vagy bankkártyás díjfizetést esetén még további jelentős kedvezményt ad.

Az Allianz jelenleg mintegy 1,4 millió szerződéssel rendelkezik.

K&H

A társaság kismértékű korrekciót hajtott végre, továbbra is kockázatarányos díjakat kíván adni. Kedvező CASCO biztosítása sokakat csábíthat CASCO-Kötelező együttkötésre.

A K&H jelenleg mintegy 400 ezer szerződéssel rendelkezik.

Generali

Nem tesz többé különbséget meglévő és új ügyfelek között. Ennek megfelelően egységes tarifát hirdetett a már meglévő és a megszerezni kívánt ügyfelei részére. Ezzel mintegy 5-8%-al csökkentette díjait, továbbá 20%-os “E-COM” kedvezményt ad mindazoknak, akik a szerződéskötéskor megadják email címűket(!).

A társaság továbbra is a kármentes ügyfelekre helyezi a hangsúlyt.

A Generali jelenleg mintegy 500 ezer szerződéssel rendelkezik.

Wabard

A jelenleg mintegy 40 ezer ügyfelet biztosító Wabard jelentősen szeretné állományát növelni a kampányban. Ehhez 15-20%-al engedte lejjebb tavalyi díjait.

Főként a gyermekes és kármentes ügyfelekért folytat majd harcot, érdekessége, hogy 100% pótdíjjal “jutalmazza” a károkozó ügyfeleket.

Astra

A most piacra lépő ASTRA Biztosító jelentős anyavállalati háttérrel és igen kedvező díjakkal jelenik meg a piacon.

Kármentes ügyfelek esetében 15%-al a tavalyi árak alá várható, kérdés persze, hogy a többi biztosítótársaság szintén jelentős díjcsökkenését figyelembe véve, mindez mire lesz elég.

MEGOSZTÁS

Mondd el a véleményed, vagy kérdezz bátran!